АКТУАЛЬНО

Росія розглядає можливість виключення “Талібану” зі списку терористичних організацій

2 квітня Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Російської Федерації, заявив про наявність “важливих питань” для обговорення з лідерами ісламістського руху “Талібан”. Він також зазначив, що Росія розглядає можливість позбавлення “Талібан” статусу терористичної організації.

“Це країна, що межує з нами, і ми утримуємо з ними певні контакти,” – сказав Пєсков. “Нам необхідно вирішувати важливі питання, і для цього потрібен діалог. Тому ми спілкуємося з ними, як із більшістю інших країн, з якими маємо взаємодію – оскільки фактично вони контролюють владу в Афганістані.”

Раніше спецпредставник глави Міністерства закордонних справ Росії з питань Афганістану Замир Кабулов повідомив, що делегація руху “Талібан” отримала запрошення на форум “Росія – Ісламський світ: KazanForum”, запланований на період з 14 по 19 травня в Казані. За його словами, Росія співпрацює з урядом “Талібан” в Афганістані з питань антитерористичних дій “на регулярній основі”.

Увечері 22 березня в Підмосков’ї стався напад у ТЦ Crocus City Hall, внаслідок якого загинуло 144 людини. Пізніше виявилось, що за цим стояла терористична організація “Ісламська держава”, що підтвердили в США. За російськими ЗМІ, спецслужби Росії були попереджені про можливий теракт США.

Офіційні представники США повідомили, що розвідувальні дані вказують на зв’язок з афганською філією мережі “Ісламська держава Хорасан”.

“Талібани” повернулися до влади в Афганістані в 2021 році після виведення іноземних сил, очолюваних США. Проте їх ще залишають в списку терористичних організацій, визнаних Росією. У 2003 році РФ визнала “Талібан” терористичною організацією після включення його до відповідного списку Ради Безпеки ООН. Тим не менш, Москва підтримує зв’язки з “Талібаном” вже протягом декількох років. У березні 2022 року Росія надала акредитацію першому дипломату уряду Афганістану після того, як влада в цій країні перейшла під контроль “Талібану”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ