АКТУАЛЬНО

Росіяни мають Starlink на окупованих територіях? У Маска заперечують, але в Україні б’ють на сполох

Останніми днями українські та американські ЗМІ пишуть, що росіяни почали закупляти через Дубай інтернет-термінали Starlink для окупованих територій.

Якщо це правда, це означає посилення можливостей для російських військових, кажуть експерти.

Компанія SpaceX американського бізнесмена Ілона Маска, яка забезпечує роботу мережі супутникового зв’язку Starlink, заперечила, що веде будь-які справи з російським урядом чи збройними силами РФ.

“Starlink не працює в Росії, тобто сервіс не працюватиме в цій країні. SpaceX ніколи не продавала та не розміщувала продукцію Starlink у Росії, а також не відправляла обладнання в РФ. Якщо російські магазини стверджують, що продають Starlink для обслуговування в цій країні, вони обманюють своїх клієнтів”, – йдеться в заяві компанії у соцмережі Х.

“Starlink не можна придбати в Дубаї, а SpaceX туди не доставляє свою продукцію”, – також кажуть у компанії.

Підкреслюється, що Starlink не уповноважує жодних сторонніх посередників, торгових посередників чи дистриб’юторів продавати свої системи в Дубаї.

Андрій Юсов із ГУР сказав, що інформацію про можливе застосування росіянами Starlink перевіряють.

Чи може бути так, що Ілон Маск знає не все про свої термінали?

Про те, що росіяни начебто почали використовувати супутниковий інтернет Starlink, одним з перших повідомив активіст і волонтер Сергій Стерненко.

Він послався на твіти нібито українських військових.

“Масово почали постачати через Дубай, акаунти активовані, працюють на окупованих територіях”, – написав користувач під нікнеймом Serg.

На повідомлення відреагував інший із ніком “Солдат удачи”: “Це правда, вже бачимо їхні старлінки. Чесно, думав, вони раніше це зроблять”.

Стерненко твердить, що ця інформація є правдивою. “Так, це правда. Зібрані докази постараємось передати на найвищому рівні”, – коротко написав він.

Журналісти помітили, що Starlink, ймовірно, запрацював на окупованій Луганщині. На карті доступності на офіційному сайті ці території зараз позначені як “доступні”.

Можливо, це помилка, і так було і раніше, але коли журналісти видання SPEKA, яке пише про технології, спробували замовити термінал Starlink у Лисичанськ, який під російською окупацією з липня 2022 року, “сайт без заперечень запропонував стандартний тариф $75 на місяць та $589 за комплект обладнання”.

На російських маркетплейсах теж можна придбати Starlink, пише видання Dev.ua, але ціна термінала значно вище, аніж в Європі.

війна

АВТОР ФОТО,TWITTER

Після заяви Space Х про те, що вони не працюють із Росією, користувач “Солдат удачи” написав, що він і не казав, що у ситуації винний “SpaceX”.

“Це схема, яку можливо прикрити, звузивши район покриття, як це було у 2022 році. Коли ми переправились за ріку Оскол – там не було покриття пару діб для деяких тарифних планів, а потім все працювало, як і завжди”

Експерт зі зв’язку Сергій Флеш написав у своєму телеграмі, що інформація про те, що у росіян є Starlink – не нова, і він уже писав про те, що російські війська використовують Starlink на півдні.

“У наші ЗМІ потрапила інформація, що росіяни купили велику партію Старлінків в Дубаї. Точність цієї інформації має перевіряти наша розвідка, але я цілком допускаю цей варіант”, – пише експерт.

Якщо це правда, каже в інтерв’ю Радіо NV військовий експерт Михайло Самусь, для росіян це означає посилення їхніх можливостей.

“Це, очевидно, підвищує якість використання зв’язку, військового інтернету і загалом системи управління, розвідки окупантами, російськими військами”, – пояснив він.

Іноді в ЗСУ виникають проблеми з терміналами Starlink – інтернет не такий якісний, швидкість може подавлювати противник.

Якщо ж росіяни уже теж мають термінали Starlink і користуються ними на полі бою, то це також може означати “надто велике навантаження на супутники з однієї території”, вважає Сергій Флеш.

Маск знову передумав?

Термінали Starlink виручають українських військових. Ілон Маск погодився забезпечувати ЗСУ цим важливим зв’язком на початку великої війни.

Але час від часу примхливий бізнесмен змінює свої настрої.

Минулої осені стало відомо, що Маск таємно наказав своїм інженерам вимкнути супутникову мережу Starlink біля узбережжя окупованого Криму, начебто щоб зірвати атаку України на Чорноморський флот Росії в 2022 році.

Першими про це написали CNN з посиланням на нову біографію Маска авторства Волтера Айзексона.

“Коли начинені вибухівкою українські підводні дрони наблизилися до російського флоту, вони втратили зв’язок, і їх зрештою викинуло на берег”, – пише Айзексон.

Як стверджує автор, бізнесмен наказав інженерам своєї компанії вимкнути зв’язок, оскільки побоювався, що росіяни можуть відповісти на масовану атаку по Чорноморському флоту ядерним ударом.

Такі думки з’явилися в Маска після спілкування з російським високопосадовцем. Однак, хто саме переконав Маска в реальності ядерної загрози, в матеріалі не вказано.

Маск

АВТОР ФОТО,REUTERS

Українські чиновники, як стверджують, просили мільярдера змінити рішення, але той стояв на своєму. “Starlink був створений, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, підключатися до інтернету в школі, творити мирні справи, а не завдавати ударів дронами”, – заявив Маск автору книги.

У відповідь бізнесмен заявив, що не обмежував ЗСУ доступ до Starlink у районі анексованого Росією Криму, оскільки він і не був активований у цьому регіоні.

Бізнесмен також розповів, що влада України надіслала йому екстрений запит на активацію Starlink “на всьому шляху до Севастополя”, але він відмовився це зробити.

“Очевидно, що мета полягала в тому, щоб потопити більшу частину російського флоту, який стояв на якорі. Якби я погодився, то SpaceX була б замішана у великому воєнному акті й ескалації конфлікту”, – заявив Маск.

Відтоді бізнесмен робив ще багато заяв, які ставали під сумнів його слова про те, що він підтримує Україну, як і раніше.

Сам Ілон Маск поки що ніяк не коментував інформацію про Starlink у росіян.

Хоча його компанія SpaceX і заперечує, що продає свої термінали Росії чи через посередників у Дубаї.

Але якщо “SpaceX отримає інформацію про те, що термінал Starlink використовується стороною, яка перебуває під санкціями або є неавторизованим користувачем, ми розслідуємо скаргу та вживаємо заходів для дезактивації термінала, якщо це підтвердиться”, підкреслюють у компанії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ