АКТУАЛЬНО

Російська дезінформація націлюється на Польщу: Аналіз поширення фейків у Європі

Останніми роками Росія активно поширює дезінформацію в Європі. За даними старшого аналітика VoxCheck, Мирослави Маркової, у 2022 і 2023 роках Польща залишалася на першому місці серед європейських країн за кількістю фейків, які надсилає Росія.

Одним із головних наративів, які Росія активно просуває, є твердження, що полякам не вистачає ресурсів для забезпечення хорошої соціальної допомоги через те, що “все йде на українців”. Також російські медіа намагаються виставити українських біженців як некультурну силу, яка не поважає поляків.

Крім того, серед поширених наративів присутнє твердження, що поразка України неминуча і що всі ресурси, вкладені в підтримку України, фактично втрачені. Ці повідомлення можуть вплинути на рішення забезпечувати Україну фінансовою та військовою підтримкою.

Слідом за Польщею у списку європейських країн, на які спрямована російська пропаганда, у 2023 році опинилися Словаччина, Чехія, Угорщина, Німеччина та Італія.

Аналітики зазначають, що серед основних наративів, виявлених ще 2022 року, зберігаються три ключові:

  1. Твердження, що Захід контролює Україну і використовує її у своїх інтересах, при цьому акцент робиться на нібито відмові Заходу від мирних переговорів.
  2. Спроба представити дії України і Заходу як причину початку війни Росією.
  3. Твердження про те, що підтримка України більше шкодить Заходу, ніж Росії.

Маркова також підкреслює, що російська пропаганда нерідко вдається до тактики накопичення старих фейків, створюючи таким чином наростаючий ефект. Прикладом слугує зміна акценту від тверджень про західну зброю, яку Україна нібито перепродує або передає третім країнам, до нового наративу про неефективність переданих Україні ресурсів або нездатність українських військових із ними впоратися.

Аналітики також зазначають, що ситуація з дезінформацією погіршується в країнах, де політики підтримують російські наративи, що може впливати на якість інформаційних медіа та їхню близькість до офіційних позицій.

“У Польщі це проявлялося в останні місяці перед виборами, у Словаччині теж під час передвиборчих кампаній, в Угорщині вже роками при владі людина з проросійськими поглядами. У результаті навіть досить якісні медіа дедалі більше тиражуватимуть наративи російської пропаганди, оскільки вони змушені або хочуть цитувати своїх лідерів”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ