АКТУАЛЬНО

Самітний сон виявився кориснішим, ніж спільний із партнером, за висновками експертів

Науковці з США провели цікаві експерименти на мишах та зробили важливий висновок щодо їхнього сну. Виявилося, що гризуни виявляють певну схильність до сну в компанії, навіть якщо цей сон може бути менш спокійним, ніж той, що відбувається наодинці. Дослідники припускають, що тварини готові жертвувати якістю свого сну в обмін на фізичний контакт. Це відкриття може мати аналогічне застосування і до людей.

З еволюційної точки зору сон розглядається як вразливий стан, який мозок може затримувати, доки не переконається у безпеці довкілля. Фізичний контакт з партнером розглядається як один із засобів переконати мозок у безпеці, і це може відбуватися як у тварин, так і у людини.

Попередні дослідження також вказують на вплив фізичної близькості на якість сну. Зокрема, встановлено, що жінки у щасливих шлюбах сплять краще завдяки стимуляції окситоцину, який сприяє почуттю умиротворення та розслаблення.

За новими даними вчених з Університету Мічигану, сон на самоті може бути більш сприятливим для здоров’я, ніж спільний сон із партнером. Спостереження на мишах показали, що, незважаючи на тягу до фізичного контакту перед сном (соматолонгія), гризуни віддають перевагу сну разом. Однак це часто призводило до порушень сну один одного, аналогічних проблемам, які можуть виникнути у спільному сні людей.

Цікаво, що, навіть при наявності цих порушень, у спільно сплячих мишей спостерігалася синхронізація в декількох нейрофізіологічних показниках. Це може внести вагомий внесок у наше розуміння людського сну та впливу фізичного контакту на його якість.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ