АКТУАЛЬНО

Щоб довше жити, проводьте більше часу з друзями

Виявляється, що стосунки з друзями можуть мати настільки ж великий вплив на ваше здоров’я, як і заняття спортом. І якщо ви прагнете до довгого та щасливого життя, вам варто звернути увагу на свій соціальний круг.

Якщо ви стежите за новинами у галузі здорового життя та довголіття, ви, мабуть помітили, що дослідники все більше уваги приділяють нашим стосункам.

Нам кажуть, що люди, які мають багато друзів та знайомих, як правило, значно здоровіші, ніж ті, хто почувається самотнім.

Наші соціальні стосунки так міцно пов’язані з довголіттям, що Всесвітня організація охорони здоров’я щойно заснувала нову Комісію із соціальних зв’язків, зазначивши, що її діяльність є “глобальним пріоритетом охорони здоров’я”.

Можливо, ви дещо скептично ставитесь до цих тверджень, як і до загадкових механізмів, які можуть пов’язувати наш фізичний добробут з якістю наших стосунків.

Але останніми десятиліттями ми почали краще розуміти “біопсихосоціальну” модель здоров’я.

Досліджуючи ці питання для своєї книги The Laws of Connection (“Закони зв’язку”), я виявив, що наші дружні стосунки можуть впливати на все: від сили імунної системи до ризику померти від серцевих захворювань.

Висновки цього дослідження однозначні: якщо ми хочемо прожити довге і здорове життя, пріоритетом мають стати стосунки з людьми навколо нас.

Перші дослідження цього почали зʼявлятися на початку 1960-х років.

Тоді Лестер Бреслоу з Департаменту охорони здоров’я штату Каліфорнія розпочав амбітний проєкт. Він вирішив дослідити, які звички і поведінка збільшують тривалість життя.

Для цього він залучив майже 7000 учасників з округу Аламеда в Каліфорнії. За допомогою великих анкет він побудував надзвичайно детальну картину їхнього способу життя, а потім відстежував стан їхнього здоровʼя протягом наступних років.

Протягом десятиліття команда Бреслоу визначила багато інгредієнтів, які, як ми тепер знаємо, необхідні для міцного здоров’я: не палити, вживати алкоголь помірно, спати сім-вісім годин на добу, робити фізичні вправи, уникати нездорової їжі, підтримувати помірну вагу, не забувати про сніданок.

У ті часи ці висновки були такими приголомшливими, що коли команда дослідників представила результати Бреслоу, він подумав, що це якийсь жарт.

Однак дослідження тривали, і до 1979 року двоє колег Бреслоу – Ліза Беркман і С. Леонард Сайм – виявили ще один чинник, який впливав на довголіття людей – соціальні зв’язки.

У середньому люди з найбільшою кількістю зв’язків мали приблизно вдвічі менше шансів померти, ніж люди з меншим колом знайомих.

Результат не змінювався, навіть коли дослідники контролювали такі фактори, як соціально-економічний статус і здоров’я людей на початку опитування, а також куріння, фізичні вправи та дієту.

Друзі

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Користь дружби для здоров’я досліджують з 1960-х років

Згодом стало зрозуміло, що значення мають всі види стосунків, але деякі з них – важливіші. Гарні стосунки з партнером і близькими друзями мали найбільший ефект, але навіть випадкові знайомства у церкві чи боулінг-клубі також впливали на тривалість життя.

Зрозуміло, чому ці сміливі висновки працівники громадської охорони здоров’я спочатку зустріли скептично.

Вчені звикли розглядати наш організм як своєрідну машину, переважно відокремлену від нашого психічного стану та соціального середовища.

Але відтоді численні дослідження підтвердили, що стосунки та самотність протилежним чином впливають на нашу схильність до багатьох захворювань.

Ризик важких хвороб

Соціальні стосунки можуть, приміром, зміцнити вашу імунну систему та захистити вас від інфекції.

У 1990-х роках Шелдон Коен з університету Карнегі-Меллона в США розпитав 276 учасників дослідження про їхні соціальні зв’язки.

В учасників експерименту перевірили наявність інфекцій, а потім помістили в карантин і попросили вдихнути крапельки води з риновірусом – вірусом, який викликає кашель та чхання.

Протягом наступних п’яти днів у багатьох людей почали розвиватися симптоми застуди. Але вони виявлялися меншою мірою в тих, хто мав широке і різноманітне коло знайомих.

Люди з найнижчим рівнем соціальних зв’язків мали в три-чотири рази більший ризик захворіти на застуду, ніж ті, хто мав активні родинні зв’язки, друзів, колег і знайомих.

Будь-який хороший науковець завжди зважає на інші чинники, які можуть пояснити результат. Логічно припустити, що самотні люди можуть вести менш активний спосіб життя та менше займатися фізичними вправами.

Однак, як також виявили Беркман і Сайм, цей зв’язок зберігався навіть після того, як дослідники врахували ці фактори.

Крім того, масштаб ефекту значно перевищував переваги постійного прийому вітамінних добавок – ще один захід, який ми можемо вжити для посилення імунної системи.

Друзі

Автор фото,Getty Images

Підпис до фото,Спілкування з друзями може бути так само корисно, як і регулярні фізичні вправи

Вплив соціального життя на наше здоров’я поширюється навіть на ризик таких важких хронічних хвороб, як діабет 2 типу.

Дослідження 4000 учасників Англійського довгострокового дослідження старіння показало, що вищий бал за шкалою самотності Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі – анкетою, яку вчені використовують для вимірювання соціальних зв’язків – передбачає появу діабету 2 типу протягом наступного десятиліття.

Вченим вдалося навіть виявити деякі докази того, що люди з сильнішими соціальними зв’язками мають менший ризик розвитку хвороби Альцгеймера та інших форм деменції.

Однак найбільш переконливі докази стосуються серцево-судинних захворювань.

Великі дослідження, які відстежували стан здоров’я десятків тисяч людей протягом багатьох років, неодноразово підкреслювали цей зв’язок.

Він помітний навіть на ранніх стадіях – люди з поганими соціальними стосунками мають більше шансів на розвиток гіпертонії, а в найгірших випадках самотність збільшує ризик серцевого нападу, стенокардії або інсульту приблизно на 30%.

Щоб оцінити загальний вплив соціального життя на здоровʼя, Джуліанна Холт-Ланстад, психолог з Університету Бригама Янга в Прово, штат Юта, зібрала результати 148 досліджень.

Разом вони охоплювали 300 000 учасників і вивчали переваги соціальної інтеграції та небезпеку соціальної ізоляції.

Дослідниця порівняла наслідки самотності з ризиками різних чинників способу життя, як-от куріння, вживання алкоголю, фізичні вправи та фізичну активність, індекс маси тіла, забруднене повітря та прийом ліків для контролю артеріального тиску.

Результати, опубліковані в 2010 році, були вражаючими.

Холт-Ланстад виявила, що кількість і якість соціальних стосунків людей дорівнюють або перевершують майже всі інші чинники, які впливають на смертність людей.

Чим більше люди відчувають підтримку оточуючих, тим краще їхнє здоров’я та менша ймовірність смерті.

Загалом соціальні зв’язки – або їх відсутність – відіграють більшу роль у здоров’ї людей, ніж споживання алкоголю, фізичні вправи, індекс маси тіла та забруднення повітря. Близькими за впливом були лише наслідки куріння.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ