АКТУАЛЬНО

Шольцу не вдалося домогтися великих успіхів на переговорах із лідером Китаю щодо України та Близького Сходу

Канцлеру Німеччини не вдалося домогтися великих успіхів на переговорах із лідером Китаю щодо України та Близького Сходу, зазначає німецький телеканал Das Erste. Мета Шольца – спонукати Китай вплинути на Іран і Росію – під час свого візиту до Пекіна так і не була досягнута, а Сі Цзіньпін залишився для нього впливовим, але важким партнером по переговорах. Невеликі зрушення намітилися тільки з економічних питань.

Міністр закордонних справ вирушила на переговори до Ізраїлю, канцлер – до Китаю. Там він зустрівся з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Йшлося про політичні послання, економічні сигнали та надії. Надії на те, що Китай з його владою і можливостями міг би стримати Іран у близькосхідному конфлікті, а також Росію – в українському конфлікті.

Йшлося про надії на те, що за допомогою цього візиту вдасться зробити хоча б дещицю для миру в усьому світі. Однак із надією для багатьох пов’язана і підозра, що бажане тут просто видається за дійсне: що Китай у політичному плані стане на бік Німеччини і розуміння того, що важливо і правильно. Однак про це у Китаю, мабуть, своє власне уявлення. Репортаж Йорга Ендрісса.

Як відкрити двері до мирного врегулювання української кризи? Канцлер Шольц прибув на зустріч до впливового глави Китаю Сі Цзіньпіна в Пекіні. Його привітальні слова на адресу канцлера квітчасті: “Добре, що ви приїхали навесні, коли все прокидається до життя”.

Для подальших переговорів це, однак, скоріше не так. Майже три з половиною години обговорень, прогулянка парком, обід і чайна церемонія опісля, а в підсумку від Шольца можна було почути тільки це.

ОЛАФ ШОЛЬЦ, канцлер Німеччини: Я твердо переконаний, що переговори, які ми тут провели, заклали камінь в основу фундаменту і сприятимуть тому, що зараз також вестимуться переговори з питань, які потребують спільних дипломатичних зусиль.

Таким чином, канцлер не зміг досягти своєї мети спонукати Китай узяти участь у мирній конференції у Швейцарії найближчими місяцями. Офіційний представник Китаю повторив лише мінімальну вимогу щодо Росії.

ЛІН ЦЗЯНЬ, представник МЗС Китаю: Китай і Німеччина виступають проти застосування і загрози застосування ядерної зброї. Ми також виступаємо проти атак на атомні електростанції та інші об’єкти мирного атома.

Навпаки, невеликих економічних успіхів було досягнуто на зустрічі з прем’єр-міністром Лі Цяном. Також міністр, яка приїхала, і міністри, які її супроводжували, змогли підписати угоди, наприклад, про розвиток екологічних технологій та імпорт німецької яловичини. Після цього виносили столи, але в усуненні торговельних бар’єрів у Китаї конкретики, навпаки, прозвучало мало.

Те саме стосується і близькосхідного конфлікту, який кинув тінь на цей візит. Китай підтримує добрі стосунки з ворогом Ізраїлю Іраном і арабськими країнами і стоїть, скоріше, на боці Палестини. Під час переговорів Шольцу вдалося домогтися лише угоди щодо одного формулювання.

ОЛАФ ШОЛЬЦ: Зараз мова повинна йти про забезпечення безперешкодного і надійного доступу гуманітарної допомоги в Газу, цього вимагають Китай і Німеччина разом. Ми також підтримуємо координуючу роль ООН у питаннях гуманітарної допомоги.

Отже, переговори щодо України та Близького Сходу не увінчалися особливими успіхами. Для Шольца до кінця його поїздки Китай залишається впливовим, але важким партнером по переговорах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ