АКТУАЛЬНО

Швейцарія хоче переглянути свою політику нейтралітету

Уряду Швейцарії було рекомендовано переглянути свою традиційну політику нейтралітету, що зберігається з 1515 року, та розглянути можливість посилення співпраці з Європейським Союзом (ЄС) і НАТО. Такі рекомендації містяться у доповіді експертів, представленій швейцарському уряду, яка була опублікована в Politico.

«Після нападу Росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів як усередині країни, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з метою прояснити свою позицію зростає», – йдеться в доповіді.

Експерти пропонують збільшити оборонний бюджет країни до 1% ВВП до 2030 року. Зараз Швейцарія витрачає на оборону 0,76%.

Крім того, рекомендується дозволити реекспорт зброї в країни, які беруть участь у збройних конфліктах, що стане значною зміною в політиці Швейцарії.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету і приєднатися до НАТО, але вони закликають до тісніших зв’язків із Північноатлантичним альянсом та ЄС у сфері спільної підготовки, захисту від балістичних ракет, а також двосторонніх і багатосторонніх навчань, зазначає видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ