АКТУАЛЬНО

Скандал із переплатами за опалення. КМДА закриває на все очі

Стало відомо, що кияни переплатили близько 300 мільйонів гривень у 2022 році через завищені тарифи на транспортування теплової енергії.

Інформація про жахливі переплати стала відома з результатів експертиз Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), які брали участь в одному із судових процесів. Висновки експертів вказують на те, що в тарифи на транспортування теплової енергії було включено суму, практично в 10 разів більшу, ніж фактичні втрати під час передавання тепла через трубопроводи. Це дало змогу операторам тепломереж значно завищити тарифи, що призвело до багатомільйонних переплат киян.

За оцінками експертів ринку, такі завищені тарифи були затверджені розпорядженнями КМДА. У результаті це призвело до ситуації, коли кияни платили набагато більше, ніж фактичні втрати тепла.

При цьому влада Києва вимагає компенсації різниці в тарифах у держави. За оцінками КМДА загальний борг перед столицею становить 6,8 мільярда гривень. Однак автори публікації звертають увагу на відсутність уваги до інших складових, які призвели до зростання тарифів на транспортування теплової енергії Київтеплоенерго у 2022 році у понад 8 разів.

Усе це викликає питання про прозорість тарифів і можливі переплати на мільярди гривень за комунальні послуги. Сьогодні влада вживає заходів для порушення кримінального провадження з метою повернення переплачених коштів і покарання посадовців Київтеплоенерго та чиновників з КМДА.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ