АКТУАЛЬНО

США оголошують нову агресивну стратегію щодо ядерної зброї через відмову Росії та Китаю від переговорів

Сполучені Штати продовжують намагатися залучити Росію та Китай до переговорів. У п’ятницю адміністрація Байдена оголосить про намір впровадити більш агресивну стратегію щодо ядерної зброї, оскільки Китай і Росія відкинули спроби США обговорити контроль над озброєннями.

«США вважають за необхідне прийняти більш конкурентний підхід до нерозповсюдження і контролю над озброєннями в умовах зростаючої глобальної напруженості та внести певні корективи в нашу позицію і можливості», — заявив високопоставлений представник адміністрації.

Очікується, що Пранай Вадді з Ради національної безпеки окреслить нову стратегію на конференції з контролю над озброєннями у п’ятницю.

На торішній конференції радник з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США готові обговорювати контроль над озброєннями з Китаєм і Росією «без попередніх умов». Однак Пекін і Москва відмовилися від цих пропозицій, що змусило США змінити свій підхід, зазначив чиновник.

Адміністрація все ще сподівається залучити своїх геополітичних суперників до переговорів, але хоче показати, що відмова від переговорів матиме наслідки.

«Росія і Китай зіткнуться з погіршенням безпекової ситуації, якщо продовжать відмовлятися від переговорів», — додав чиновник.

Хоча конкретні деталі змін у політиці поки що невідомі, джерело зазначило, що новий підхід адміністрації проявляється у рішеннях щодо розробки нової ядерної гравітаційної бомби та продовження терміну служби деяких атомних підводних човнів класу «Огайо».

Адміністрація також розглядає можливість подальшого розвитку ядерних сил США на тлі зростаючої ядерної загрози і працює над тим, щоб забезпечити ключових союзників можливостями для завдання ударів на великі відстані та засобами спостереження, необхідними для самозахисту. Білий дім починає готуватися до ключових ядерних питань, з якими зіткнеться Байден у разі свого переобрання. Незважаючи на те, що США і Росія юридично пов’язані новим Договором СНО, ця угода, яка обмежує два найбільші ядерні арсенали світу, закінчується в 2026 році.

«Якщо Байдена буде обрано на другий термін, ключовим питанням для нашої адміністрації буде підхід до дати закінчення Договору СНО, 6 лютого 2026 року», — зазначив чиновник.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ