АКТУАЛЬНО

Хто такі РЕРи і чому чиновників лякає новий закон про довічний фінмоніторинг

Політично значущих осіб тепер будуть довічно фінансово моніторити.

Президент Володимир Зеленський підписав закон №9269д про довічний фінансовий моніторинг політично значущих осіб. Такою була вимога ЄС і МВФ для подальшого отримання фінансової допомоги та початку переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

Ініціатива поділила українське суспільство в соцмережах на два табори: ті, хто за новий закон, і ті, хто проти. І під час дискусій у “диванних” експертів “народилися” міфи та маніпулятивні тези нового закону.

Хто ж такі PEP, що означає це загадкове скорочення з трьох літер і хто з чиновників підпадає під цю категорію?

PEP (Politically exposed persons) Політично значущі особи – фізичні особи, які мають або мають повноваження щодо виконання значних публічних функцій, незалежно від місця перебування або місця, де вони здійснюють їхні функції.

Наприклад, президент, прем’єр-міністр, члени Кабміну, секретар і заступник РНБО, нардепи, посли, глави НАБУ і СБУ, генеральний прокурор, голова і члени правління Нацбанку, голови та судді Конституційного і Верховного судів, вищих спеціалізованих судів тощо.

Навіщо Україні закон про довічний фінмоніторинг публічно значущих осіб?

Ухвалення закону про посилення фінансового моніторингу PEP – одна з євроінтеграційних вимог і один зі структурних маяків Міжнародного валютного фонду. Тобто ухвалення цього закону нам необхідне як для отримання фінансової допомоги від МВФ, так і для рішення про початок переговорів щодо вступу до ЄС.

Цей закон, по суті, залишався єдиною перешкодою для позитивної оцінки України з боку Єврокомісії щодо виконання умов початку вступних переговорів.

Ухвалений закон про PEP відповідає рекомендаціям FATF №12 і 22, обов’язковій для держав ЄС директиві (яку держава-кандидат зобов’язана втілити), а також вимогам МВФ для отримання макрофінансової допомоги.

Що таке FATF?

Група дій щодо фінансування тероризму (Financial Action Task Force on Money Laundering, FATF) – міжнародна організація, що розробляє стандарти та рекомендації з протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму. FATF встановлює 40 рекомендацій і 11 додаткових рекомендацій, які країни-члени повинні впровадити і дотримуватися, щоб ефективно боротися з цими проблемами.

12-та і 22-та рекомендація FATF включають вимоги до збору, аналізу та обміну інформацією про фінансові операції та клієнтів, а також заходи щодо забезпечення конфіденційності та безпеки цієї інформації. Умовно йдеться про моніторинг усіх витрат і великих покупок про “політично значущих осіб” – нерухомість, коштовності, казино, банківські операції тощо. Якщо сума витрат перевищує рівень офіційних доходів або заощаджень, починається посилений моніторинг потенційних правопорушень конкретної людини.

Так звані держави-члени FATF – країни ЄС, Канада, Японія, США, Туреччина, Саудівська Аравія, Індія, Туреччина.

Головне нововведення закону № 9269д полягає в тому, що тепер замість трьох років після звільнення з посади, топ-чиновники матимуть фактично довічний статус Politically Exposed Persons.

Законопроєкт також посилює відповідальність СПФ (наприклад, банків) за необґрунтовану відмову користувачам фінансових послуг.

Тобто банки мають ретельно перевіряти всі операції таких клієнтів і надавати звіти до контролюючих органів.

Хто ж отримує статус “політично значущих осіб” і чи всі чиновники підпадають під цю категорію?

Статус PEP отримують тільки чиновники. Держслужбовців, посади яких належать до категорій “Б” і “В”, він не стосуватиметься.

Для розуміння категорія “А” – це службовці рівня голів державних відомств, таких як Державна податкова служба або Національна поліція України.

Тому для держслужбовців категорії “А” статус PEP і посилений фінмоніторинг цілком виправдані і на користь усього суспільства, тому що у топ-чиновників підвищені ризики відмивання коштів порівняно зі звичайними чиновниками. А список членів сім’ї РЕРа, на яких теж поширюється посилений фінмоніторинг (батьки, діти, інший чоловік тощо), також виправданий з погляду ризиків через сімейні зв’язки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ