АКТУАЛЬНО

США підозрюють Ізраїль у порушенні умов використання американської зброї

Служба державного департаменту Сполучених Штатів розпочала розслідування можливого порушення використання американської зброї військами Ізраїлю під час конфлікту в Газі.

Це розслідування відбувається в контексті зусиль адміністрації Джо Байдена щодо досягнення угоди про звільнення заручників, утриманих ХАМАС, та потенційної операції Ізраїлю в місті Рафах на півдні сектора Гази. Тим не менш, Сполучені Штати та країни Європи висловлюють застереження щодо такої можливої операції.

Одним із випадків, що розглядаються, є авіаудар, що стався 31 жовтня по густонаселеному табору біженців Джабалія поблизу міста Газа. За даними американських офіційних осіб, в результаті цього удару загинуло понад 125 осіб. Ізраїль стверджує, що цілью був командир ХАМАС, який перебував у тунелі під будівлею.

Американські органи підозрюють, що Ізраїль використовував бомбу вагою понад 900 кілограмів, яка може бути  з Вашингтону. Управління ООН з прав людини вважає цей удар причиною значної кількості цивільних жертв і може вважати його воєнним злочином.

Ізраїльські офіційні представники відмовилися коментувати тип використаної зброї, проте зазначили, що діяли з метою мінімізації жертв серед цивільного населення, використовуючи підривач сповільненої дії.

У разі встановлення представниками Держдепу факту зловживання Ізраїлем американською зброєю можуть бути запропоновані різні заходи, включаючи зупинення постачання військової допомоги, обмеження на її використання або введення нових інструкцій.

Поміж інших випадків, що розглядаються американськими органами, є можливе використання білого фосфору під час атак Ізраїлю в Лівані в середині жовтня. Під певними умовами використання цієї речовини може бути забороненим.

У неділю президент США Джо Байден в телефонній розмові з ізраїльським прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу висловив свою позицію, стверджуючи, що “військова операція в Рафаху не повинна продовжуватися без надійного плану захисту і підтримки палестинців, які там знаходяться”.

Хоча за даними ЗМІ, глава Білого дому висловлює критику щодо Нетаньягу в приватних розмовах, політика США щодо Ізраїлю та Гази залишається незмінною.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ