АКТУАЛЬНО

США ставлять умови перед Ізраїлем щодо використання своєї зброї в Газі, вимагаючи письмових гарантій

США ставлять умову Ізраїлю щодо використання американської зброї в Газі, вимагаючи письмових запевнень до середини березня.

Адміністрація Байдена встановила термін до середини березня для Ізраїлю, щоб підписати листа з обіцянкою дотримуватися міжнародного права під час використання американської зброї та дозволяти гуманітарну допомогу в Газі. Цю інформацію повідомили три американські та ізраїльські джерела.

Причиною такого кроку, ймовірно, стало занепокоєння деяких демократичних сенаторів щодо військової операції Ізраїлю в Газі. Якщо не будуть надані запевнення до встановленого терміну, США призупинять поставки зброї в цю країну.

У меморандумі про національну безпеку, опублікованому 8 лютого, зазначено, що перед поставками американської зброї країна повинна надати США “достовірні і надійні письмові запевнення” про використання зброї відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Меморандум також вимагає від адміністрації представляти Конгресу щорічний звіт про дотримання країнами міжнародного права.

Американські чиновники також повідомили, що подібні листи були надіслані кільком іншим країнам, які використовують американську зброю.

Ці кроки прийняті в контексті розгляду можливості США призупинити або уповільнити поставки зброї в Ізраїль з метою зменшення інтенсивності бойових дій у Секторі Гази.

Президент США Джо Байден також зазначив, що припинення вогню в Газі може настати до наступного тижня, підкресливши, що переговори між Ізраїлем, США, Єгиптом, Катаром і ХАМАСом наближаються до укладення угоди.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ