АКТУАЛЬНО

США та Саудівська Аравія на шляху до обговорення оборонного пакту, що може змінити ситуацію на Близькому Сході

США та Саудівська Аравія наближаються до укладення історичного пакту, який має на меті забезпечити безпеку королівства та відкрити можливість для дипломатичних зв’язків з Ізраїлем при умові припинення конфлікту в Секторі Гази. Переговори між Вашингтоном і Ер-Ріядом прискорюються, і багато чиновників виражають оптимізм стосовно досягнення угоди протягом найближчих тижнів.

Угода може мати значний вплив на Близький Схід, зміцнюючи безпеку обох країн і підсилюючи роль США в регіоні, особливо на тлі впливу Ірану та Китаю.

Згідно з угодою, Саудівська Аравія може мати доступ до передових американських військових технологій, які раніше були недоступні, а США можуть надати підтримку Саудівській Аравії в розвитку штучного інтелекту, квантових обчислень та цивільної ядерної програми.

Угода також ставить перед прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу вибір: приєднатися до пакту з Саудівською Аравією і отримати більше інвестицій та регіональну інтеграцію, або залишитися позаду. Проте однією з ключових умов для Нетаньягу буде припинення війни в Газі та погодження на шлях до створення палестинської держави.

Втім, укладення угоди може стати викликом для Білого дому у зв’язку з опозицією деяких американських законодавців, а також через сумніви стосовно принца Мухаммеда і стратегії Саудівської Аравії щодо зниження видобутку нафти.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ