АКТУАЛЬНО

США запровадили візові санкції проти грузинських депутатів та урядовців через закон про “іноземний вплив”

Сполучені Штати Америки ввели візові санкції проти десятків громадян Грузії, включаючи депутатів парламенту та урядовців, причетних до ухвалення закону “Про іноземний вплив”.

Представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що перший список обмежень включає членів правлячої партії “Грузинська мрія”, депутатів парламенту, співробітників силових структур та пересічних громадян Грузії.

Санкції поширюються не тільки на депутатів та урядовців, а й на членів їхніх родин.

Міністерство закордонних справ Литви викликало посла Грузії після того, як парламент країни остаточно затвердив закон про “іноземних агентів” (“Про прозорість іноземного впливу”), подолавши вето президентки Саломе Зурабішвілі.

Кілька країн ЄС раніше закликали до санкцій проти Грузії, включаючи призупинення безвізового режиму, у відповідь на ухвалення закону про “іноземних агентів”, який інспіровано Росією.

3 червня спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон “Про прозорість іноземного впливу”.

28 травня парламент Грузії подолав вето президентки Саломе Зурабішвілі і остаточно затвердив закон про “іноземних агентів”. За подолання вето проголосували 84 депутати, проти – чотири.

14 травня парламент Грузії затвердив закон у третьому читанні. Попри протести десятків тисяч громадян, “за” проголосували 84 депутати, 30 опозиціонерів були “проти”.

Лідери Європейського Союзу закликали Грузію скасувати новий закон про “іноземних агентів”.

“Прийняття цього закону негативно впливає на просування Грузії на шляху до ЄС,” – заявили Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель та єврокомісар з питань добросусідства та розширення Олівер Варгеї.

Рішення про подальший шлях Грузії знаходиться в руках країни, зазначили вони у спільній заяві.

“Ми наполегливо закликаємо владу Грузії скасувати закон, зберегти свою прихильність до вступу до ЄС і просувати необхідні реформи, описані в дев’яти кроках,” – йдеться у заяві.

Бельгія, яка головує в ЄС, висловила жаль з приводу ухвалення закону. Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб зазначила, що цей закон віддаляє Грузію від європейських цінностей. Уряд країни закликав владу Грузії переглянути заходи та зберегти зобов’язання перед ЄС.

Бельгія підтримує грузинський народ у його виборі на користь демократії, захисту прав людини та верховенства закону.

31 депутат Європарламенту звернувся до Жозепа Борреля із закликом зупинити надання статусу кандидата на вступ до ЄС для Грузії через останні події у країні.

18 травня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на ухвалений закон і назвала його “російським”.

“Цей закон за своєю суттю, за своїм духом є російським, який суперечить нашій Конституції та всім європейським стандартам і є перешкодою на європейському шляху. Вето є юридично правильним і сьогодні буде передано до парламенту. Закон не врятує жодна зміна, жодне вдосконалення. Цей закон має бути відкликаний,” – заявила президентка.

Однак, проросійська партія “Грузинська мрія” мала достатньо голосів для подолання вето.

21 травня Венеційська комісія Ради Європи опублікувала терміновий висновок щодо Закону “Про прозорість іноземного впливу”, ухваленого парламентом Грузії у третьому читанні, і закликала грузинську владу скасувати його.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ