АКТУАЛЬНО

Стрілянина біля генконсульства Ізраїлю в Мюнхені в річницю трагедії 1972 року

Мюнхен знову потрапив у новинні заголовки через стрілянину, що сталася біля генерального консульства Ізраїлю. Інцидент стався у день річниці трагедії на Олімпійських іграх 1972 року, коли група палестинських терористів захопила ізраїльських спортсменів, що закінчилося смертями і міжнародним скандалом.

Вранці у четвер, 5 вересня перед генеральним консульством Ізраїлю в центрі Мюнхена пролунали кілька пострілів. На місці працює поліція із загоном спецпризначення та снайперами. Ймовірно, підозрюваного вже застрелили. Стрілянина сталася саме у річницю трагедії на Олімпіаді 1972 року, коли загинули ізраїльські спортсмени.

Як повідомляє Фокус-онлайн, ситуація у місті загрозлива. Як повідомляють очевидці, пролунало. щонайменше, 10  пострілів.

Бенедикт Франке, генеральний директор Мюнхенської конференції з безпеки, також чув постріли. Його офіс знаходиться по сусідству.

“Наразі наш офіс оточений поліцією. Наші співробітники в локдауні. Рівно о 9:10 ранку раптом пролунав сильний удар. Було чути щонайменше десяток пострілів. Більше ми наразі не знаємо”, – сказав він.

Поліція повідомляє, що посилила свою присутність у районі Мюнхена “через поточну оперативну ситуацію”. Однак “немає ознак будь-яких інших загрозливих місць або інших підозрілих людей”. Поліція також просить не публікувати зображення чи відео операції в мережі.

Поліцейські перебувають на місці разом із групою спецпризначення зі снайперами та мобільно-оперативною групою. Також використовується гелікоптер. Мешканці повідомили про постріли та поліцейські сирени. Біля будівлі десятки офіцерів. Лунали крики “Біжи! Біжи!”.

Близько 9:53 поліція оприлюднила перші підтверджені дані. Відповідно, копи стріляли в підозрілу особу в районі Кароліненплац. Попередньо у підозрілого влучили.

Журналіст Süddeutsche Zeitung Ронен Штайнке опублікував коротке відео на X, на якому чути постріли.

“Постріли біля генконсульства Ізраїлю в Мюнхені. Центр документації NS знаходиться зовсім поруч”, – пише він.

Теракт на Олімпіаді – 1972

5 вересня – річниця нападу на Олімпіаду 1972 року. Тоді на ізраїльську команду було скоєно напад і одинадцять спортсменів були взяті в заручники. Зрештою всі одинадцять із 14 ізраїльських учасників Олімпіади загинули.

Після терористичного нападу 1972 року Німеччина лише через 50 років погодилася на фінансову компенсацію для родин загиблих. Німці розпочали дослідження трагедії, яке стало частиною угоди з родинами.

Дослідження зосередилося на “детальному переосмисленні подій” 1972 року. Спеціальна комісія з восьми істориків провела “глибоке вивчення періоду до та після” нападу.

Останні інциденти у Німеччині

Увечері 23 серпня в місті Золінген на заході Німеччини під час фестивалю озброєний ножем чоловік убив трьох людей. Також він серйозно поранив щонайменше пʼятьох. Напад стався близько 21:30 на фестивалі до 650-річчя міста.

У серпні у центрі Берліна сталася смертельна ДТП з українцем. Чоловік вирішив лягти на проїжджу частину вулиці, а згодом на нього наїхав автомобіль служби таксі Uber. Від отриманих травм українець загинув, а 51-річна жінка-водійка автомобіля досі перебуває у шоковому стані.

Понад 30 людей у серпні отримали поранення внаслідок загоряння на колесі огляду під час музичного фестивалю Highfield у німецькій Саксонії. Відвідувачі потрапили у пекельну пастку, а до рятувальної операції залучили дві сотні працівників оперативних служб.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ