АКТУАЛЬНО

Створено співпрацю G7+ та України в галузі розвитку чистої енергетики

На Конференції ООН зі зміни клімату COP28 країни G7+ та Україна оголосили про старт Партнерства у сфері чистої енергії для сталого відновлення та реконструкції енергетичної системи в Україні. Цю ініціативу представлено в спільній заяві, опублікованій на сайті британського уряду, в якій беруть участь країни G7+, міжнародні організації та уряд України як члени новоствореного Партнерства з чистою енергією.

У заяві висловлено рішучий засуд дій Росії, яка продовжує атакувати енергетичну інфраструктуру України. Члени Координаційної групи G7+ виражають свою вимогу притягнути до відповідальності всіх, хто причетний до цих атак, та обіцяють продовжувати надавати значну допомогу Україні для відновлення та стабілізації енергетичної мережі.

У заяві також наголошується, що понад 300 млн євро вже надано Фонду енергетичної підтримки України Енергетичного співтовариства для відновлення та захисту пошкодженої інфраструктури. Крім того, учасники групи висловлюють підтримку наданню та закупівлі технічного обладнання, зокрема високовольтних автотрансформаторів та газотурбінних генераторів.

На підтримку ініціативи було також зазначено, що на Конференції з відновлення України в Лондоні у червні 2023 року група зобов’язалася розвивати Партнерство у сфері чистої енергії для підтримки сталого відновлення та реконструкції країни. На COP28 офіційно оголошено про створення розширеного Партнерства за чисту енергію як визнання успіхів України у впровадженні ключових реформ в енергетичному секторі та отримання великих інвестицій від міжнародних партнерів у сфері чистої енергетики.

Партнерство об’єднує уряд України, двосторонніх донорів, ключові міжнародні організації, фінансові установи та представників приватного сектора. Його мета – створення форуму для координації та обміну знаннями, спрямованих на підтримку відновлення, проведення реформ та залучення приватного сектора до переходу України до чистої енергетики. Члени Партнерства зобов’язалися продовжувати підтримувати Україну в її зусиллях з негайного, середньострокового та довгострокового відновлення та реконструкції енергетичного сектору.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ