АКТУАЛЬНО

Судан готовий дозволити Росії створити військову базу на Червоному морі в обмін на зброю

Військові Судану заявили про готовність дозволити Росії створити військову базу на узбережжі Червоного моря в обмін на постачання зброї. Помічник головнокомандувача Ясір Аль-Атта розповів телеканалу Al-Hadath, що військова делегація Судану вирушить до Росії протягом кількох днів для укладання відповідної угоди.

Аль-Атта зазначив, що Судан отримає “життєво важливу зброю та боєприпаси” в обмін на дозвіл створити російський форпост, який він описав як “заправний пункт”, а не повноцінну військову базу. Співпраця з Росією, за його словами, має охоплювати також видобуток корисних копалин, золото, порти, виробництво та сільське господарство. Міністерська делегація Судану відвідає Росію для обговорення цих аспектів перед підписанням будь-якої комплексної угоди.

Москва давно прагне закріпитися на узбережжі Судану довжиною 853 кілометри, і укладання остаточної угоди викликало б занепокоєння на Заході щодо зростання російського впливу в Африці.

Наразі військові Судану намагаються повернути території, втрачені під час війни, яка спалахнула у квітні 2023 року і призвела до загибелі майже 150 000 людей. Питання про російську військово-морську базу вперше обговорювали під час правління колишнього диктатора Омара аль-Башира, але після його повалення у 2019 році США та інші країни намагалися відновити відносини із Суданом та знайти нового союзника в цьому регіоні.

Тим часом, Іран, колишній союзник режиму Башира, цього року надав озброєні безпілотники суданській армії, що допомогло їй повернути значні частини столиці Хартум. Виконувач обов’язків міністра закордонних справ підтримуваного армією Судану уряду Хусейн Авад Алі зустрівся з іранським колегою 25 травня для обговорення розширення зв’язків і відновлення роботи посольств.

Спецпризначенці групи “Тимур” Управління військової розвідки України (ГУР) продовжують боротися з російськими найманцями у Республіці Судан.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ