АКТУАЛЬНО

Суперечки, щодо передачі німецьких ракет Taurus, не на користь Україні

The New York Times сумнівається, що ракети Taurus, у разі їх надання Берліном Києву, матимуть якесь вирішальне значення для українських військ.

“Далеко не очевидно, що навіть якби Німеччина надала Україні ракети “Таурус”, як закликав президент Володимир Зеленський, це мало б вирішальне значення в конфлікті”, – йдеться в публікації.

Видання як приклад зазначає, що рішення Німеччини відправити Україні танки Leopard минулого року не допомогло ЗСУ провести контрнаступ успішно.

NYT пише, що “в кращому разі у Німеччині є близько 100 ракет “Таурус”.

“За словами американських чиновників, Україні найбільше потрібні старомодні артилерійські снаряди, щоб парирувати повільний російський територіальний наступ, а також протиповітряна оборона від атак ракет і безпілотників”, – додає видання.

Канцлер ФРН Олаф Шольц недноразово заявляв про виключення можливості постачання далекобійних ракет Taurus Україні, якщо для їх експлуатації потрібно залучити німецьких солдатів.

“Не можна постачати систему озброєнь з дуже широким радіусом дії і не думати про те, як контролювати її. Якщо ви хочете контролювати систему, а це можливо тільки за участю німецьких солдатів, то для мене це не обговорюється”,
– заявив Шольц.

Раніше канцлер неодноразово говорив, що не хоче втягування ФРН у війну з РФ через постачання цих далекобійних ракет.

Член британського парламенту та колишній голова парламентського комітету з питань оборони Тобіас Еллвуд в інтерв’ю BBC Today заявив, що витік розмов вказує на напруженість між німецьким командуванням та політичним керівництвом країни щодо допомоги Україні. Він також дорікнув Шольцу за політичну недалекоглядність.

«Шольц, здається, вважає, що продаж миру внутрішній аудиторії допоможе його політичному статусу, але насправді це означає продаж Росії», – заявив Еллвуд.

На думку Еллвуда «вікно можливостей для допомоги Україні повільно закривається» і слід надати їй необхідне військове обладнання, включаючи ракети «Таурус».

Раніше, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав німецького канцлера якнайшвидше надати Україні ракети «Таурус». Про це з посиланням на речника британського прем’єра пише видання The Evening Standard. Він нагадав, що Британія першою із західних країн надала Україні далекобійні ракети Storm Shadow.

«Ми закликаємо наших союзників зробити те саме», – заявив речник прем’єр-міністра Великої Британії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ