АКТУАЛЬНО

Таємниці видалення спогадів із дитинства відкриває наука

Видання Live Science вирішило розібратися, чому люди не можуть згадати свої перші кілька років життя. У новому дослідженні  розглянули, чому у нас відсутні спогади про той період.

Науковці стверджують, що діти навіть у віці 2-4 роки запам’ятовують інформацію, але в цей період вони не розвинули епізодичну пам’ять, відповідальну за конкретні деталі подій. Гіпокамп, який об’єднує різні частини мозку, ще не досягає високого рівня розвитку, необхідного для створення повноцінних спогадів.

“Пам’ять – це букет, нейронний патерн зв’язків між частинами мозку, в яких зберігаються спогади”, – розповіла професор психології Патрісія Бауер. Найраніше дитинство відзначається збиранням різних фактів, але їхня повнісінька картинка формується трохи пізніше.

Дослідження також вказує на можливість, що ранні спогади не втрачаються, а просто стають недоступними для свідомого доступу. Дослідники вивчали мишей і виявили, що стимуляція імунної системи матері впливає на розмір і пластичність клітин пам’яті у мозку дитини. У мишей із розладами аутистичного спектру ця активація допомогла утримати ранні спогади.

Хоча дослідники визнають, що їхня робота здійснювалася лише на мишах і поки що не можна однозначно сказати, чи діють ті ж механізми у людей, вони вважають, що це дослідження є кроком вперед у розумінні розвитку пам’яті у дітей та може вказувати на нові шляхи дослідження когнітивної гнучкості в контексті аутизму.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ