АКТУАЛЬНО

Трамп не збирається давати гроші на відновлення України

У разі обрання Дональда Трампа президентом США, його план відновлення післявоєнної України викликає багато запитань та спекуляцій. Зокрема, колишній директор Агентства США з міжнародного розвитку Макс Приморац поділився своєю оцінкою можливих стратегій Трампа в колонці для The Wall Street Journal.

Девід Урбан і Майк Помпео наводять вагомі аргументи на користь миру в Україні (стаття “Мирний план Трампа для України” від 26 липня). А як щодо післявоєнної відбудови спустошеної України, яка може коштувати трильйон доларів? Ні в США, ні в Європі немає бажання використовувати податкові долари для фінансування реконструкції бідної країни. То як же президенту Трампу вдасться відродити економічно знесилену Україну, щоб вона могла оплатити власну відбудову та оборону?

Під час свого першого терміну Трамп багато разів говорив, що сотні мільярдів доларів витрат на іноземну допомогу призвели до невдач в Іраку, Афганістані, Боснії і Герцеговині та залишили інші країни, які були роздирані війною, бідними, голодними і нестабільними. Він домагався глибоких скорочень бюджету іноземної допомоги і замінив традиційну допомогу на основі грантів ініціативами з розширення торгівлі та збільшення інвестицій з величезних ринків приватного капіталу Америки.

Успішний план відновлення України має ґрунтуватися на тих самих принципах: зажадати від Києва приватизувати або ліквідувати 3500 державних підприємств, що породжують корупцію і виснажують бюджет. Заохочувати Україну відкрити свій енергетичний, сільськогосподарський, технологічний і оборонний сектори для американських інвесторів. Здійснити застопорені економічні реформи, що блокують інвестиції мільярдів доларів в український капітал всередині країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ