АКТУАЛЬНО

Трамп вигадав історію про розмову з Зеленським у 2019 році

Під час передвиборчого мітингу у штаті Огайо, колишній президент США та кандидат від республіканців на виборах 2024 року, Дональд Трамп, у неділю, 17 березня, розповів історію про телефонну розмову, яка, за його словами, відбулася п’ять років тому з президентом України Володимиром Зеленським. Ця розмова, за його ствердженням, стосувалася сина теперішнього президента США Джо Байдена, Хантера. Трамп стверджував, що він “перехитривши опонентів-демократів”,  опублікував так званий “запис”, який став ключовим аргументом під час його імпічменту.

У липні 2019 року відбулася телефонна розмова між президентами України Володимиром Зеленським та колишнім президентом США Дональдом Трампом. Під час цієї розмови Трамп, за словами свідка, звернувся до Зеленського з проханням “зробити йому послугу” і відновити розслідування, пов’язане з Хантером Байденом, сином тодішнього головувальника Джо Байдена, який був головним конкурентом Трампа на виборах 2020 року.

Протягом п’яти років Хантер Байден був членом ради директорів Burisma Holdings, однієї з найбільших газових компаній в Україні, і став об’єктом звинувачень у корупції з боку республіканців.

Кілька місяців після тієї розмови адміністрація Трампа опублікувала стенограму, яка зафіксувала зміст розмови. Демократи в Конгресі розглянули цю просьбу як потенційну зраду, що викликала початок процедури імпічменту проти Трампа.

Згідно з повідомленням CNN, Трамп заявив, що його опоненти з демократичної партії розповсюджували “все більш дикі” тлумачення змісту розмови, але коли опубліковано запис, ситуація змінилася.

Трамп стверджує, що спікер Палати представників Ненсі Пелосі, почувши запис, розгнівалася на своїх партійців за розповсюдження “неправдивих” тлумачень розмови. Вона, за його словами, сказала: “У що, чорт забирай, ви мене втягнули? Ви чули цей дзвінок? Він не робив нічого з цього!”.

Трамп заключив, що після того, як демократи розповіли “вигадану історію” і почули запис, вони були розчаровані, оскільки не очікували, що розмову записали. “Це був чудовий випадок запису телефонної розмови. І вони були знищені, коли це з’ясували”, — прокоментував Трамп заяву CNN.

За даними журналістів CNN, історія, яку розповів Трамп, є цілковитою вигадкою. Жодний запис його розмови з Зеленським не був опублікований, і це звичайна практика, оскільки зазвичай телефонні розмови президента з іноземними лідерами не записуються американською стороною. Замість цього вони фіксуються у письмовій формі за допомогою програмного забезпечення та американських чиновників, які їх слухають.

Представник Ненсі Пелосі, Аарон Беннетт, прокоментувавши історію Трампа, назвав її “безглуздям, позбавленим фактів”. Колишній підполковник армії США Олександр Віндман, який був присутній під час розмови Трампа з Зеленським і був головним експертом з України в Раді національної безпеки Білого дому (і який пізніше став важливим свідком у справі про імпічмент), повідомив CNN, що запису розмови не існує.

“Він бреше”, — заявив Віндман.

Нагадаємо, що 19 грудня 2019 року Палата представників Конгресу США підтримала обидві статті звинувачення проти Трампа в рамках процедури імпічменту. Пелосі оголосила про початок процедури імпічменту Трампа, що стало результатом оприлюднення стенограми його розмови з Зеленським. Американські ЗМІ повідомляли, що Трамп використовував віце-президента США Майка Пенса для тиску на Зеленського.

Наприкінці грудня 2019 року сам Дональд Трамп заявив, що цікавився питанням військової допомоги Україні за місяць до скандальної телефонної розмови з Зеленським.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ