АКТУАЛЬНО

У дворічному звіті ООН оприлюднили наслідки підриву Каховської ГЕС

У результаті повномасштабного вторгнення Росії на територію України, особливо важкі наслідки отримав екологічний стан регіону внаслідок підриву російськими військовими гребель Каховської гідроелектростанції у червні 2023 року.

За інформацією, поданою у дворічному звіті Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні (ММПЛУ) під назвою “Захист цивільних осіб: вплив бойових дій на цивільних з 24 лютого 2022 року”, було зафіксовано затоплення щонайменше 80 населених пунктів, що розташовані нижче за течією річки Дніпро.

Загалом, за спільною оцінкою Уряду України та ООН, наслідки повені призвели до пошкодження понад 37 тисяч будинків, 37 закладів освіти та близько 11 медичних установок. Також було порушено постачання питної води.

Повідомляється, що вода затопила понад 11 тисяч гектарів лісових масивів, п’ять територій, занесених до Рамсарського переліку, а також 12 територій Смарагдової мережі.

“Усі ці наслідки серйозно порушують право на достатній життєвий рівень та на чисте, здорове і стале середовище, як у короткостроковій, так і у довгостроковій перспективі”, – зазначається у звіті Моніторингової місії ООН.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ