АКТУАЛЬНО

У пошуках грошей студії повертають старі серіали на Netflix

Створюючи власні стрімінгові компанії, багато розважальних студій розірвали вигідні ліцензійні угоди з Netflix. Але їм дуже не вистачало грошей.
Протягом багатьох років керівники розважальних компаній із задоволенням ліцензували класичні фільми та телевізійні шоу для Netflix. Обидві сторони насолоджувалися здобиччю: Netflix отримував популярний контент на кшталт “Друзів” і “Моани” Діснея, який задовольняв його постійно зростаючу базу передплатників, а він повертав компаніям мішки з грошима.

Але близько п’яти років тому керівники зрозуміли, що вони “продають технологію ядерної зброї” потужному конкуренту, як висловився виконавчий директор Disney Роберт А. Ігер. Студії потребували тих самих улюблених фільмів і серіалів для потокових сервісів, які вони створювали з нуля, і підживлення зростання Netflix лише шкодило їм. Потоки контенту були значною мірою перекриті.

Тоді почала проявлятися сувора реальність потокового мовлення.

Зіткнувшись зі значним борговим тягарем і тим фактом, що більшість потокових сервісів все ще не приносять прибутку, такі студії, як Disney і Warner Bros. Discovery, почали пом’якшувати свою позицію “не продавати Netflix”. Компанії все ще утримують свій найпопулярніший контент – фільми з всесвітів “Зоряних війн” і “Марвел”, що належать Disney, та оригінальні серіали-блокбастери на кшталт “Гри престолів” від HBO нікуди не дінуться, але десятки інших фільмів, таких як “Дюна” і “Прометей”, та серіалів, таких як “Молодий Шелдон”, надсилаються стрімінговому гіганту в обмін на вкрай необхідну грошову винагороду. І Netflix знову у виграші.

Тед Сарандос, один із співголів правління Netflix, заявив на конференції інвесторів минулого тижня, що “доступність ліцензування відкрила набагато більше можливостей, ніж це було в минулому”, стверджуючи, що попереднє рішення студій стримувати контент було “неприродним”.

“Вони завжди створювали студії для ліцензування”, – сказав він.

Як сказав Девід Декер, президент з продажу контенту Warner Bros. Discovery: “Ліцензування знову стає модним. Вона ніколи не зникала, але зараз спостерігається більша готовність до ліцензування. Це приносить гроші, а також забезпечує перегляд контенту”.

У найближчі місяці Disney почне надсилати до Netflix низку шоу зі свого каталогу, зокрема “Це ми”, “Як я зустрів вашу маму”, “Втеча з в’язниці” та кілька випусків спортивного документального серіалу ESPN “30 за 30”. “Білі комірці”, шоу Disney, яке раніше входило до однієї лінійки з “Костюмами” на каналі USA Network, також приєднається до сервісу. (Старі епізоди “Костюмів” стали одним з найбільших хітів Netflix цього року.) Популярний хіт 2000-х років “Загублені”, який покинув Netflix у 2018 році, також повертається наступного року.

Зсередини медіаіндустрії
Старі шоу: Багато розважальних студій розірвали вигідні ліцензійні угоди з Netflix, оскільки прагнули створити власні стрімінгові компанії. Але вони недоотримали грошей і тепер відступають від своїх планів.
Punchbowl News: Вашингтонський новинний стартап, який став відомим завдяки агресивному висвітленню подій у Вашингтоні. Тепер його засновники відкривають новий шлях до політичних одержимих, придбавши стартап, який відстежує законодавство, що проходить через Конгрес.
Higher Ground: З трьома новими фільмами на Netflix, продюсерська компанія Барака і Мішель Обами працює над проектами в різних жанрах, які не завжди піднімають настрій.
Пропозиція Джеффа Цукера “Телеграф”: Британський уряд заявив, що розпочне перевірку угоди, яка в основному фінансується з Об’єднаних Арабських Еміратів, про передачу колишньому президенту CNN контролю над газетами The Daily Telegraph і The Spectator.
Джеремі Зіммер, виконавчий директор United Talent Agency, сказав, що зміна обличчя студій була “фінансовою необхідністю”.

“Вони сказали: “Ого, щоб конкурувати в потоковому мовленні, нам потрібно витратити мільярди на створення нового контенту для залучення підписників”, – сказав пан Зіммер. “Де ми знайдемо гроші? О! У нас є цей матеріал, який сидів тут. Ми можемо це продати”. Це дуже логічний розвиток подій”.

Визнаючи таку мотивацію, Ден Коен, директор з ліцензування контенту Paramount, сказав, що однією з найбільших переваг ліцензування для традиційних медіакомпаній є те, що “маржа, як правило, висока”.

Фільми та серіали інших студій вже давно забезпечують життєво важливу основу для Netflix, дозволяючи керівництву наповнювати сервіс улюбленими фільмами на додаток до оригінальних серіалів, таких як “Корона”, “Середа” і “Дипломат”. У вівторок компанія повідомила, що з січня по червень 45% всього перегляду на сервісі припадає на ліцензійні серіали та фільми.

Хоча кількість ліцензійного контенту на сервісі зростає після деякого уповільнення, контент інших студій ніколи не зникав повністю. За даними Netflix, до топ-10 найпопулярніших фільмів за тиждень, що закінчився 10 грудня, увійшли чотири фільми лише від Universal Pictures. Ці фільми потрапляють на Netflix завдяки кільком угодам з Universal, одна з яких була укладена у 2021 році, за якою нові анімаційні кінотеатральні релізи, такі як “Супербрати Маріо”, потрапляють на Netflix як частина структури, що перемикає назви між Netflix та власним стрімінговим сервісом Universal, Peacock.

З 2021 року стрімінговий гігант має аналогічну угоду з Sony Pictures, згідно з якою студія надсилає такі фільми, як “Людина-павук: По той бік павутиння” та комедія Дженніфер Лоуренс “Без образ”, на Netflix через чотири-шість місяців після завершення їхнього кінотеатрального показу.

Студії також ліцензують контент таким сервісам, як Amazon, Tubi та Hulu, мажоритарним власником яких є Disney. І в більшості випадків Netflix не має ексклюзивного доступу до фільмів і серіалів, які він отримує; багато назв також будуть доступні на сервісах розважальних компаній, таких як Max і Hulu.

Тим не менш, повернення до Netflix є помітним.

Коли у 2020 році Warner Bros. починала розбудовувати свій потоковий сервіс – нині відомий як Max – вона стримувала контент від Netflix, який тепер був прямим і грізним конкурентом. Netflix має 247 мільйонів підписників по всьому світу, тоді як Max – менше половини.

Девід Заслав відкинув цю політику невдовзі після того, як обійняв посаду генерального директора Warner Bros. Discovery у квітні 2022 року. Минулого місяця на Netflix з’явилося кілька сезонів “Молодого Шелдона” – шоу CBS, яке продюсує Warner Bros. Серіал швидко опинився в топ-10 найпопулярніших серіалів сервісу.

Багато фільмів Warner Bros. також почали з’являтися на Netflix нещодавно, зокрема блокбастер 2021 року “Дюна”, а також такі фільми, як “Людина зі сталі”, “Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості” та “Диво-жінка”.

Протягом багатьох років Netflix намагався прибрати до рук контент HBO. Хоча HBO вже мав досвід ліцензування кількох своїх серіалів – наприклад, “Секс у великому місті” для E! Network або “Клан Сопрано” для A&E – компанія вперто відмовлялася надавати ліцензію Netflix.

Ситуація різко змінилася кілька місяців тому, коли Netflix придбав права на трансляцію таких серіалів HBO, як “Небезпечні”, “Балерини”, “На глибині шести футів”, “Брати по зброї” та “Тихий океан”.

Майже всі серіали швидко стали хітами стрімінгового сервісу.

“Мене це влаштовує, і поки що, здається, це працює”, – сказав Кейсі Блойс, голова правління HBO, на прес-конференції минулого місяця, додавши, що будь-яке шоу, яке стало доступним на Netflix, також побачило “підйом” у переглядах на стрімінговому сервісі Max.

Netflix вважає, що завдяки великій базі передплатників і алгоритму рекомендацій шоу 22-річної давнини на кшталт “Шість футів під землею” або колись забута базова кабельна юридична драма на кшталт “Костюми” може стати хітом на його сервісі.

“Це відображення того, що ми робимо найкраще”, – сказав пан Сарандос цього тижня.

Втім, Netflix не очікує, що це станеться у відповідь.

Пан Сарандос сказав, що компанія не має підрозділу, який би займався ліцензуванням оригінальних серіалів, і не бачить жодних причин для його створення.

“Я вважаю, що ми можемо додати величезну цінність, коли ліцензуємо контент, – сказав він. “Я не впевнений, що це буде взаємно”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ