АКТУАЛЬНО

У разі перемоги Трампа: США розглядають передачу формату «Рамштайн» під егіду НАТО

Сполучені Штати та інші західні країни обговорюють можливість передачі під контроль НАТО Контактної групи з оборони України, відомої також як формат «Рамштайн». Про це повідомляє видання Politico з посиланням на трьох європейських та одного американського чиновника. Цей крок може забезпечити стабільність постачання зброї до Києва, особливо в разі обрання президентом США Дональда Трампа.

За словами одного з джерел, обговорення щодо передачі Контактної групи під контроль НАТО буде мати місце на зустрічі міністрів закордонних справ країн альянсу в Брюсселі 3-4 квітня. Цей процес планується завершити до саміту НАТО, який заплановано на липень у Вашингтоні. Інше джерело зазначає, що це дозволить іншим країнам НАТО мати більший вплив на процес постачання зброї.

За даними видання Financial Times, НАТО також розробляє план надання п’ятирічного пакета військової допомоги для України на суму до 100 мільярдів доларів у спробі захистити країну від «вітрів політичних змін» у випадку обрання Трампа. План, за словами видання, був запропонований генеральним секретарем альянсу Єнсом Столтенберґом.

Представник Міністерства оборони США Чарлі Дітц уникнув підтвердження інформації про такі наміри, заявивши, що відомство «не може робити нових заяв щодо формату чи структури» Контактної групи.

Навесні 2023 року американський політик Дональд Трамп заявив, що якщо стане президентом, зможе завершити війну в Україні за 24 години. Пізніше український лідер Володимир Зеленський закликав Трампа відвідати Україну та переконатися у цьому особисто.

У лютому 2024 року на тлі розбіжностей у Конгресі США, який досі не прийняв законопроєкт щодо надання допомоги Україні, Трамп висловив думку про те, що фінансування має надаватися не безоплатно, а в борг. У березні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після зустрічі з Трампом заявив, що у разі обрання Трампа президентом він не виділить “ані копійки” Україні, і тоді війна в Україні закінчиться.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ