АКТУАЛЬНО

Удар США по Багдаду посилює привид широкомасштабної регіональної війни

У четвер у результаті авіаудару США тут було вбито командира ополчення, пов’язаного з Іраном, і це створило ризик прискорення регіональних наслідків через підтримку Вашингтоном військової операції Ізраїлю в Газі, хоча адміністрація Байдена намагається стримати кровопролиття.

У центральній частині міста прогриміли вибухи, що змусили владу Іраку перекрити прилеглі вулиці. Ополчення «Харакат Хезболла ан-Нуджаба», яке взяло на себе відповідальність за кілька нападів на війська США, повідомило, що його заступник командувача з операцій у регіоні Багдада Муштак Таліб аль-Саіді, також відомий як Абу Таква, був убитий у штабі матеріально-технічного забезпечення на вулиці Палестини. 

Хоча за останні місяці Сполучені Штати кілька разів обстрілювали об’єкти, пов’язані з бойовиками в Іраку та Сирії, американська операція в такому центральному місці столиці Іраку є надзвичайно рідкісною. Harakat Hezbollah al-Nujaba підпадає під командування іракської армії, яка відповіла швидко — і в гніві — заявивши, що угоди між Багдадом і Вашингтоном були порушені.
Речник Пентагону генерал-майор Патрік Райдер назвав удар «необхідною та пропорційною дією» проти лідера бойовиків, який «бере активну участь у плануванні та здійсненні нападів на американський персонал». «Спільник» Абу Такви також був убитий, сказав Райдер, хоча він не ідентифікував особу. Генерал зазначив, що під час удару ніхто з мирних жителів не постраждав і жодна інфраструктура не була пошкоджена, твердження The Washington Post не змогло незалежно перевірити.
Насильство в четвер підкреслило напругу, яка охопила більшу частину Близького Сходу з початку жовтня, коли спалахнули бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС. Останніми днями інциденти в Лівані та Червоному морі посилили занепокоєння щодо того, що бойові дії в Газі вийдуть за межі палестинського анклаву та втягнуть Сполучені Штати в набагато більший конфлікт із групами, озброєними Іраном.
Райдер відмовився повідомити, чи повідомляли Сполучені Штати уряд Іраку перед ударом. Відповідаючи на запитання, чи порушив Вашингтон будь-яку угоду з Багдадом, він сказав, що Пентагон зберігає за собою право на самооборону будь-де, де загрожує силам США.
Фотографії, нібито зроблені на місці авіаудару та оприлюднені міліційним виданням Sabereen News, показують фрагменти зброї, що відповідають американській спільній ракеті «повітря-земля» або JAGM, новій ракеті, яка має замінити старі. боєприпаси, такі як Hellfire. The Post не зміг самостійно перевірити справжність зображень.
Коли мешканці прилеглих районів дізналися, що вибух спричинили американські війська, деякі висловили побоювання, що насильство почнеться ще більше.
«Це свідчить про те, що мир недовговічний», — сказала 27-річна Сара Джамал, яка живе за кілька кварталів від місця нападу. «Все почалося в Сирії, потім у Лівані, потім в Ірані і тепер тут. Нас втягують у це, і ми не маємо права голосу».

Коли чорний дим піднімався над житловими вулицями, де розкидана кров і людські останки, деякі люди плакали. Інші обіцяли помсту Сполученим Штатам. «Жоден американський солдат не залишиться в Іраку!» — крикнув один чоловік, стріляючи з рушниці в повітря.

Близько 2500 американських військовослужбовців базуються в країні, щоб запобігти відродженню терористичної мережі “Ісламська держава”, яка в четвер взяла на себе відповідальність за смертоносний напад в Ірані днем ​​раніше. Ще 900 американських військовослужбовців розкидані по кількох аванпостах у Сирії, їм доручено ту саму місію.
Адміністрація Байдена заявляє, що працює над тим, щоб запобігти поширенню війни в Газі , яка почалася, коли бойовики ХАМАС вбили 1200 людей у ​​прикордонних громадах Ізраїлю, на інші частини Близького Сходу. Але в Іраку та Сирії підтримка Вашингтоном дій Ізраїлю — оскільки кількість смертей серед палестинців перевищила 22 000, за даними міністерства охорони здоров’я Гази — дала місцевим групам ополчення новий стимул спробувати витіснити війська коаліції під проводом США.
Американські офіційні особи зареєстрували близько 120 атак з 17 жовтня, причому більшість з них було здійснено за допомогою безпілотних літальних апаратів, ракет або обох. Наприкінці минулого місяця після нападу ополченців на півночі Іраку, в результаті якого військовослужбовець США опинився в критичному стані, Пентагон завдав ударів у відповідь і заявив, що вони, ймовірно, вбили кілька бойовиків. Прем’єр-міністр Іраку Мохаммед Шиа ас-Судані, який минулого року підтримав потребу в американських військах в Іраку, щоб запобігти відродженню Ісламської держави, заявив, що внаслідок помсти США в цьому випадку було вбито іракського військовослужбовця та поранено 18 інших людей, у тому числі цивільних.
Напад у четвер, ймовірно, посилив тиск на уряд Іраку, щоб він прискорив припинення присутності коаліції через 2 з половиною роки після офіційного завершення їх бойової місії. Військовий речник Іраку Ях’я Расул Абдулла описав удар як “не відрізняється від терористичних актів” і сказав, що армія вважає коаліцію під проводом США відповідальною за напад на групу, яка підпорядковувалася її командуванню.
«Ми вважаємо цей напад небезпечною ескалацією та нападом на Ірак, далеким від духу та тексту дозволу та роботи, для якої існує міжнародна коаліція в Іраку», — сказав Абдулла у заяві.
Питання про постійну присутність американських військ обговорюється в рамках спільного діалогу між офіційними особами Іраку та США. Останніми днями Ас-Судані дав сигнал, що, можливо, настав час припинити присутність американських і союзних сил в Іраку, посилаючись на зростаючий потенціал іракських військ.
У той час як уряд аль-Судані віддає перевагу угоді, яка зрівняє обидві країни, а не такій, яка створює враження, що продовжують приймати військові, які вторглися в країну два десятиліття тому, Вашингтон обережно ставився до повного виходу з однієї з найбільших відомі театри в період зростання регіональної напруженості.
«Це поставило [іракський] уряд у дуже складне становище. Вплив полягає в тому, що це загартовує громадську думку” проти присутності американських військ, що залишилася, сказав Саджад Джіяд, співробітник Century Foundation.
Удар у четвер, ймовірно, був задуманий як засіб повідомити про те, що будь-які майбутні атаки на війська США будуть відповідати, сказав Саджад. Але ця стратегія, додав він, має «великий потенціал для ескалації, великий потенціал для прорахунків».

Удар стався майже через чотири роки після того, як президент Дональд Трамп наказав убити найвпливовішого військового стратега Ірану, генерал-майора Касема Сулеймані, коли він залишав аеропорт Багдада разом зі своїм іракським колегою Абу Махді аль-Мухандісом Це було рішення, яке підштовхнуло Іран і Сполучені Штати до межі війни на іракській землі, оскільки Тегеран запустив балістичні ракети проти американських військ, а розжарений парламент Іраку проголосував за вигнання Америки.

У четвер деякі іракські офіційні особи повідомили, що настав час завершити роботу.

«Ми закликаємо уряд Іраку вжити рішучих заходів для припинення присутності так званої міжнародної коаліції в Іраку», — сказав Каїс аль-Хазалі, який очолює впливове пов’язане з Іраном ополчення «Асаїб аль-Хак». Це, за його словами, передбачатиме «припинення приводів, які використовують американці, щоб продовжити своє перебування на нашій землі та в нашому небі».

Конфлікт у Газі спричинив ескалацію на фронтах Близького Сходу, оскільки групи, пов’язані з Іраном, які виступають проти присутності США та політики Ізраїлю, здійснюють власні атаки у відповідь, а в Лівані ймовірний авіаудар Ізраїлю вбив високопоставленого лідера ХАМАС Салеха. Арурі у вівторок. У своїй промові, яку спостерігали в регіоні, Хасан Насралла, лідер ліванського бойового угруповання та політичної партії Хезболла, пообіцяв «відповідь і покарання».
В Ізраїлі посол США Амос Гохштайн зустрівся з ізраїльськими офіційними особами в рамках поточних зусиль щодо укладення угоди, яка могла б запобігти ширшому конфлікту через ізраїльсько-ліванський кордон.
Поглиблюючи трясовину, бойовики Хуті підірвали одностороннє безпілотне надводне судно в судноплавній дорозі біля узбережжя Ємену в четвер, заявив адмірал США, незважаючи на те, що Білий дім назвав днем ​​раніше «дуже серйозним попередженням» щодо потрібно відмовитися.
Віце-адмірал Бред Купер, командувач військово-морськими силами США на Близькому Сході, заявив журналістам під час брифінгу, що використання бойовиками безпілотного надводного корабля викликає «занепокоєння» та «новий потенціал». Судно було спущено на воду з Ємену і “явно мало намір завдати шкоди”, сказав Купер.
Коаліція з понад 20 країн приєдналася до Сполучених Штатів під егідою операції Prosperity Guardian у спробі забезпечити судноплавні маршрути в Червоному морі, повідомили офіційні особи. Жодне комерційне судно не постраждало від початку операції, хоча деякі наблизилися. З 18 грудня було збито 11 безпілотників, дві крилаті ракети та шість протикорабельних балістичних ракет, а 31 грудня війська США потопили три швидкісні катери після того, як вони відкрили вогонь по американських вертольотах.
Американські моряки також збили 61 ракету або безпілотник, запущений з Ємену з жовтня, і зараз над південною частиною Червоного моря значно більше військових кораблів і розвідувальних польотів, ніж було роками, сказав Купер.

У вівторок Купер відвідав USS Carney, есмінець, який відповів на численні атаки Хуті в останні тижні, і нагородив американських моряків стрічками бойових дій. Військова нагорода вказує на те, що вони брали участь у прямому бою, хоча офіційні особи адміністрації сказали, що неясно, чи були американські кораблі прямими цілями чи вони просто були поблизу під час атаки.

Купер сказав, що військовослужбовці США застосували «належний підхід, захистивши себе та збили ці ракети».

«Легко, — сказав він, — як і факт нагородження стрічкою «Бойові дії» моряків, які брали участь у цьому».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ