АКТУАЛЬНО

Україна може розгорнути F-16 вже в липні, але лише декілька

Реактивні літаки готові, а льотні інструктори чекають у новому навчальному центрі в Румунії, створеному для навчання українських пілотів керувати бойовим літаком F-16. Але є нюанс: українські пілоти ще не прибули, незважаючи на заяви минулого літа, що центр відіграватиме вирішальну роль у піднятті їх у повітря, щоб захищати свою країну від дедалі смертоносніших російських ударів.

Досі невідомо, коли українські пілоти розпочнуть навчання в центрі, на авіабазі Фетешті на південному сході Румунії, яку також використовують союзники по НАТО для навчання на винищувачах. Але затримка є вікном у плутанину та хаос, які зіткнулися з військовим альянсом, який поспішав постачати F-16.

Це не означає, що українських пілотів не готують. Очікується, що дванадцять пілотів — менше, ніж повна ескадрилья — будуть готові до бойових польотів на F-16 до цього літа після 10 місяців навчання в Данії, Британії та Сполучених Штатах.

Але до того моменту, коли пілоти повернуться в Україну, буде поставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, які обіцяли європейські союзники.

Тим не менш, їхнє довгоочікуване прибуття на поле бою відбудеться невдовзі. Останніми тижнями Росія застосувала більш агресивну повітряну підтримку , щоб завоювати позиції на сході України, використовуючи свої військові літаки для відправки керованих плануючих бомб на великі відстані до українських фронтів.
Україна відчайдушно потребує більше зброї, будь-якої, оскільки в неї закінчуються артилерійські снаряди та інші боєприпаси, а республіканці в Конгресі затримують додаткову американську військову допомогу. F-16, ймовірно, будуть озброєні ракетами малої та середньої дальності та бомбами, частково компенсуючи дефіцит боєприпасів наземного базування.
«Цього року в нашому небі будуть нові винищувачі, і ми маємо зробити цей рік ефективним у захисті від російських керованих бомб, російських літаків та їхніх ракет», — заявив президент України Володимир Зеленський 1 березня.
Проте офіційні особи погодилися, що залишається багато невизначеності щодо того, коли кожна країна надішле свої літаки, скільки їх буде надіслано, як швидко можна буде навчити пілотів і як Україна отримає достатньо людей, які зможуть належним чином обслуговувати літаки.

За звичайними стандартами навчання українських пілотів на сучасних західних реактивних літаках відбувалося блискавично, стискаючи роки навчання в класі, моделювання та льотні вправи в місяці.

Незважаючи на це, він рухається повільніше, ніж сподівалася Україна чи її союзники, оскільки пілотам, навченим на літаках і тактиці радянських часів, довелося навчитися англійської мови та західних військових практик, щоб ефективно використовувати F-16.

Міністр оборони Данії Троелс Лунд Поульсен повідомив в електронному листі, що «підготовка йде добре», і зазначив, що українські пілоти вже літають над повітряним простором Данії. Але він сказав, що їхня крива навчання «зрештою вирішить тривалість навчання».

Минулої весни Данія була в авангарді європейського поштовху щодо надання Україні F-16. Українські офіційні особи, які подолали опір Заходу постачанню довгої серії передової зброї — артилерії, ракет протиповітряної оборони, танків — заявили, що винищувач був останньою великою зброєю, яка потрібна їхнім винищувачам, щоб допомогти їм перемогти.

Адміністрація Байдена неохоче піддалася вимогам України, дозволивши союзникам надати F-16. Реактивні літаки виробляються компанією Lockheed Martin і в деяких європейських арміях поступово звільняються від них на користь нових бойових літаків F-35.

Але американські офіційні особи попередили, що самі по собі F-16 не будуть вирішальними у війні, і що, в будь-якому випадку, навчання займе значний час.
«Не так багато українських пілотів, які б могли пілотувати ці літаки», — сказав Джейк Салліван, радник Білого дому з національної безпеки, минулого місяця ABC News , захищаючи затримку адміністрації Байдена щодо затвердження планів відправки F-16 на війну. «Мова не йде про те, чи могли F-16 бути на полі бою навесні минулого року».
Він сказав, що Сполучені Штати та їхні союзники зараз намагаються надіслати Україні «всі інструменти та можливості, які їй потрібні, щоб мати можливість вести цю боротьбу якнайшвидше та ефективніше, наскільки це можливо».
Підготовка українських пілотів почалася в серпні минулого року на авіабазі Скрідструп на півдні Данії, але їхні недоліки в мовних навичках і знання західних технік польоту сповільнили процес. Лише в січні українські пілоти були готові до польотів, повідомили представники Данії.
Спочатку, за словами чиновників, українців відправили до Данії замість навчального центру в Румунії, оскільки він ще не був відкритий, коли пілоти були готові почати. Про створення центру на базі Фетешті було оголошено в липні минулого року на саміті НАТО, а в листопаді його інструктори почали тренувати власних пілотів Румунії для нової ескадрильї F-16 цієї країни.

Минулого тижня боєздатні румунські та турецькі пілоти провели свої F-16 у румунському повітряному просторі приблизно в 12 милях від Чорного моря, здійснивши імітацію перехоплення військового вантажного літака, щоб продемонструвати свою здатність захищати повітряний простір НАТО. Пізніше вони пронеслися по небу в драматичних маневрах, демонструючи журналістам, які зібралися на базі Фетешті.

Як і українські пілоти, румунські слухачі на базі навчилися керувати реактивними літаками радянського та російського виробництва, коли в листопаді розпочали західні курси. Але на відміну від українців, пілоти Румунії вже володіли англійською мовою та були знайомі зі стандартами експлуатації НАТО.

«Тож перехід для нас був не таким вже й складним», — сказав один із румунських пілотів, які проходили підготовку, майор, який назвався лише своїм позивним «Ред». «І ми просто раді продовжувати літати».

Наступний клас із восьми українських пілотів має прибути до Данії наприкінці літа, але невідомо, коли хтось із них розпочне навчання у Фетешті.

«Це залежить від урядів і контрактів, які все це підтримують», — сказав полковник Білл Томас, офіцер ВПС США у відставці, який керує програмою підготовки румунських пілотів Lockheed Martin на базі Фетешті. «Ми все ще чекаємо на всі погодження».

Крім того, є питання самих F-16.

Наразі Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія зобов’язалися відправити в Україну близько 45 літаків, яких достатньо для трьох невеликих ескадрилій. Данія надішле перші шість наприкінці весни, а ще 13 мають надійти протягом решти року та до 2025 року.

Інші країни не встановили дати доставки своїх F-16. Речник міністерства оборони Нідерландів Юрріан Ессер заявив, що Нідерланди, які пообіцяли отримати 24, зберігатимуть їх, поки Україна не буде готова їх прийняти.

Близько 50 українських техніків проходять навчання в Данії для підтримки та ремонту реактивних літаків і поводження з їхніми озброєннями, враховуючи, що F-16 настільки складний, що зазвичай для обслуговування кожного з них потрібно від восьми до 14 осіб. Офіційні особи сказали, що західні оборонні підрядники повинні будуть супроводжувати літаки в Україну та залишатися з ними, доки не буде достатньо українських екіпажів для їх належного обслуговування — процес, який може тривати роками.

А потреба відремонтувати застарілі та пошкоджені війною злітно-посадкові смуги України може ще більше затримати вступ F-16 у війну.
Наскільки лідери України прагнуть відправити F-16 у бій, вони принаймні настільки ж прагнуть отримати більше артилерії та боєприпасів, які є вирішальними для наземної війни проти Росії.
«Я не думаю, що F-16 самі по собі змінять ситуацію через технічні характеристики та кількість команд F-16, які прибувають», — сказала Євгенія Габер, колишній український дипломат і радник із зовнішньої політики. «Але я думаю, що разом з іншими боєприпасами та ракетами великої дальності вони будуть», — сказала пані Габер, тепер професор Центру Джорджа К. Маршалла, академії національної безпеки, яку підтримують уряди Німеччини та США.
Поульсен, міністр оборони Данії, вважає, що F-16 не лише підтримують Україну, але й забезпечують безпеку в усій Європі.
«Я твердо вірю, що боротьба України за свободу є нашою боротьбою за свободу, – сказав він, – і тому Данія продовжує допомагати Україні, наскільки це можливо».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ