АКТУАЛЬНО

Україна та Євросоюз планують розпочати переговори про вступ до ЄС у червні

Чиновники у Брюсселі настоюють на тому, щоб офіційні переговори про вступ України до ЄС розпочалися вже наступного місяця. За даними людей, знайомих із цим питанням, дипломати ЄС і Києва активно ведуть роботу за кулісами, щоб переконати угорський уряд дати згоду на початок переговорів.

П’ять дипломатів, які розмовляли анонімно, заявили, що планується офіційний початок переговорів на 25 червня. Це відкриття переговорів підвищило б моральний настрій України, яка вже понад два роки стикається з повномасштабним російським вторгненням і давно прагне приєднатися до західного союзу.

За словами дипломатів, як Брюссель, так і Київ активно ведуть дипломатичні переговори з Будапештом, щоб вирішити питання угорських меншин в Україні.

Після зустрічі в квітні між главою Офісу президента України Андрієм Єрмаком і міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто сторони відзначили позитивну динаміку діалогу. Київ відповів на список з 11 пунктів, складений Будапештом, і зараз чекає на відповідь Угорщини.

Деякі дипломати ЄС припускають, що Угорщина може захотіти відкласти переговори до липня, коли вона бере на себе головування в Раді ЄС, оскільки це може стати політичним питанням перед виборами до Європарламенту.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив у телеінтерв’ю Bloomberg, що Україна виконала близько 65-70% угоди про асоціацію з ЄС і висловив надію на початок переговорів про членство до кінця поточного або початку наступного року.

У травні 2023 року прем’єр також заявив, що Україна має бути готова до вступу до ЄС за два роки.

Єврокомісія 8 листопада 2023 року рекомендувала почати переговори про вступ України та Молдови до ЄС, а 14 грудня того ж року Європейська рада підтримала цю рекомендацію голосами 26 країн.

Водночас голова Європейської Ради Шарль Мішель висловив думку, що Україна може стати членом ЄС в 2030 році.

20 березня 2024 року Денис Шмигаль повідомив, що переговори про вступ України до ЄС мають розпочатися до кінця червня цього року.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ