АКТУАЛЬНО

Україні загрожує фінансовий хаос, оскільки у ЄС закінчуються на неї гроші

Україна може зіткнутися з серйозними фінансовими труднощами, оскільки Європейський Союз ризикує вичерпати кошти, призначені для підтримки країни, швидше, ніж планувалося. Відповідно до матеріалу, опублікованого Politico, Єврокомісія може зіткнутися з дефіцитом фінансових ресурсів для України ще до 2027 року, незважаючи на створення фонду у розмірі €50 мільярдів.

Брюссель виплатить Києву майже половину виділених грошей до кінця року. Ба більше, на ЄС чекає важка боротьба за продовження підтримки української економіки, а потенційне переобрання Дональда Трампа президентом США, цілком ймовірно, погіршить ситуацію, вважає видання.

За його словами, брак іноземної допомоги може спровокувати фінансовий хаос в Україні. Тому в ЄС шукають альтернативні способи залучення грошей для допомоги Києву без використання семирічного бюджету організації.

Найімовірнішим варіантом, який підтримують США, є виділення Україні «мега-кредиту» в розмірі €50 млрд під заставу заморожених російських активів. Але впливові члени блоку, включно з Берліном, Парижем і Римом, побоюються, що цей крок може мати далекосяжні фінансові та юридичні наслідки, звертає увагу Politico.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ