АКТУАЛЬНО

Україні залишився лише місяць, щоб уникнути дефолту

Війна глибоко вразила економіку України. За даними видання The Economist, ВВП країни зменшився на чверть порівняно з попереднім періодом до вторгнення Володимира Путіна. Національний банк України витрачає золотовалютні резерви, а напади Росії на інфраструктуру погіршили прогнози економічного зростання.

Після дворічного мораторію на виплату боргу, укладеного з кредиторами країни, Україна стоїть перед загрозою фінансової кризи. Угода про відстрочку становить 15% ВВП щорічно, що є другим за оборонними витратами. Мораторій завершується 1 серпня, і національному банку України залишається менше місяця на уникнення дефолту.

МВФ намагається домовитися про списання боргу для України, але досягнення угоди залишається малоймовірним у короткі терміни. В разі дефолту України це може відбитися на вірогідності її зобов’язань перед приватними інвесторами, що потенційно загрожує подальшим фінансуванням від Заходу та інших держав.

Наразі країна активно шукає фіскальний простір. За рік співвідношення боргу до ВВП може наблизитися до 94%, що є високим показником для економіки зі складною фінансовою історією. Незважаючи на допомогу у вигляді зброї та цільових коштів, що надходить від союзників, фінансова підтримка має межі, і її потрібно бачити у контексті кредитів, а не безстрокової допомоги.

Реструктуризація боргу української економіки під час війни є складним завданням, оскільки країна не має доступу до фінансових ринків. Незважаючи на спроби МВФ і союзників надати підтримку, власники облігацій залишаються сумнівними щодо можливості України відновити свою фінансову стабільність у майбутньому.

Україна відчайдушно шукає шляхи виходу з фінансового тиску, але перспективи на відновлення економіки залежать від подальших дій іноземних кредиторів та готовності міжнародного співтовариства до підтримки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ