АКТУАЛЬНО

Українські військові атакували російський корабель “Костянтин Ольшанський” ракетою “Нептун”

Силами оборони України було нанесено удар протикорабельною ракетою “Нептун” по російському кораблю “Костянтин Ольшанський”. Про це повідомив у ефірі національного телемарафону речник Військово-морських сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук.

За його словами, Росія захопила цей десантний корабель під час окупації Криму у 2014 році.

“Він дев’ять років стояв у бухті, і окупанти почали розбирати його на запчастини. На 10-й рік війни вороги зрозуміли, що у них закінчуються великі десантні кораблі, тому впродовж року його відновили”, – розповів Плетенчук.

Речник ВМС зазначив, що ступінь пошкоджень ураженого корабля наразі визначається. Однак він точно був поранений і наразі непридатний до бойового застосування. “Цей корабель мав бути використаний Україною. Тому було прийнято рішення про поранення цієї одиниці нашим “Нептуном”, – заявив він. Плетенчук додав, що ураження сталося в той самий день, що і підбиття великих десантних кораблів “Азов” та “Ямал”, а також розвідкорабля росіян “Іван Хурс” – 24 березня.

Після української атаки у Росії залишається п’ять ВДК в строю, ще чотири — знову в ремонті, додав речник ВМС. “Костянтин Ольшанський” – великий десантний корабель проєкту 775 (“Ропуха” за класифікацією НАТО). Це багатопалубний, плоскодонний корабель океанської зони з півбаком і розвиненою кормовою надбудовою. Названий на честь Героя СРСР Костянтина Ольшанського – командира загону 68 десантників, які брали участь у вигнанні нацистських окупантів з Миколаєва під час Другої світової війни.

Головне призначення ВДК “Костянтин Ольшанський” – прийом з обладнаного або необладнаного берега гусеничної, колісної і будь-якої військово-транспортної техніки, піхотних підрозділів техніки, транспортування їх морем і висадка як на обладнане, так і необладнане узбережжя з малим схилом дна. Також – прийом з води, транспортування морем і спуск на воду плавальної техніки. Окрім того, корабель може використовуватися для встановлення мінних загороджень, доставки гуманітарної допомоги та евакуації населення з небезпечних районів. А ще – для військових перевезень, забезпечення кораблів і частин флоту у пунктах розосередженого базування.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ