АКТУАЛЬНО

В Києві представлено макет храму Трипільської культури археологами

У столиці відбулася презентація макетної реконструкції сакральної архітектури Трипільської культури – храму, який колись існував на місці нинішнього села Небелівка в Кіровоградській області. Подія відбулася в Науково-технічній бібліотеці ім. Г. І. Денисенка НТУУ “КПІ” з нагоди відзначення 130-річчя відкриття Трипільської культури.

Макет храму, який створив дослідник Трипільської культури Володимир Перегінець, має масштаб 1 до 30: 2 метри завдовжки і 70 сантиметрів завширшки. Професор-археолог Михайло Відейко підкреслив величезні розміри храму та значущість археологічних розкопок.

Археологічні дослідження, проведені українськими та британськими археологами на території Кіровоградської області, призвели до виявлення храму, якого не знайдено раніше серед решти культових споруд Трипільців.

За словами Відейка, храм існував протягом не менше 6 тисяч років, починаючи з 4 тисячоліття до нашої ери. Розміри споруди вражають – 60 х 20 метрів (1200 кв. м), з головним входом, спрямованим на схід сонця під час сонцестояння та рівнодення.

У храмі було виявлено сім вівтарів, що свідчить про важливість місця для трипільців. Історичні дані також вказують на те, що в трипільському поселенні мешкало близько 5-6 тисяч осіб, які займались різноманітною діяльністю, включаючи обробку землі, виробництво пива, ткацтво та виготовлення глиняного посуду.

Під час презентації, народний депутат Іван Заєць наголосив на важливості збереження культурної спадщини та продовженні праці, навіть у важкі часи, зазначивши, що ми повинні берегти і утримувати все те, що було створено попередніми поколіннями і нинішнього часу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ