АКТУАЛЬНО

В Одесі викрили банду підпалювачів авто ЗСУ

В Одесі було затримано шістьох місцевих жителів, які на замовлення російських спецслужб підпалили 15 автомобілів, що належали військовим ЗСУ. Як повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури, затримання відбулося спільно з поліцією та СБУ. Усі фігуранти були підконтрольні одному “куратору”.

Слідство встановило, що в одному з Telegram-каналів представник країни-агресора запропонував підозрюваним підзаробити, на що ті погодилися. Їм доручили підпалювати військові автомобілі в Одесі. Фігуранти вночі їздили по місту, шукаючи місця паркування авто військовослужбовців. Після узгодження координат з російським агентом вони отримували “наказ” на підпал. Загоряння фіксували на відео та надсилали “замовнику”, після чого отримували оплату.

Російська пропаганда використовувала ці відео для створення хибних інформаційних приводів про діяльність антиукраїнського підпілля в Одесі. За підпал одного авто спецслужби РФ обіцяли велику винагороду, але фактично платили від 5 до 8 тисяч гривень.

Протягом червня-липня 2024 року зловмисники підпалили 15 автомобілів ЗСУ. Підозрювані – шестеро жителів Одеси віком від 18 до 23 років. Під час обшуків у них вилучили мобільні телефони, пляшки із запалювальною сумішшю та банківські картки, на які надходили гроші від російських кураторів.

Суд обрав підозрюваним запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Слідство триває, вирішуються питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій та встановлення ймовірних спільників.

В обласному управлінні СБУ уточнили, що п’ятнадцять позашляховиків було підпалено протягом двох тижнів. Всі затримані працювали кур’єрами популярного сервісу доставки їжі. ФСБ залучило їх через Telegram-канали з пошуку легкого заробітку, де вони залишали свої “резюме”.

Зловмисники діяли під прикриттям кур’єрської доставки, об’їжджаючи місто на скутерах і встановлюючи адреси паркування військових авто. Потім вони відправляли фото потенційних цілей російському куратору для узгодження. Після отримання команди від ФСБ підпалювали автомобілі, обливши їх легкозаймистою сумішшю.

Наразі всім шістьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Поліція додала, що замовник підпалів платив зловмисникам удвічі менше обіцяного, а також шантажував їх, погрожуючи передати листування з Telegram-каналу до правоохоронних органів у разі відмови співпрацювати. Нагадаємо, що у червні в Одесі затримали підлітків, які також підпалювали авто військових. Російські спецслужби активно залучають до підпільної діяльності осіб віком від 13 років, обіцяючи їм грошову винагороду.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ