АКТУАЛЬНО

В українському суспільстві зростає песимізм на тлі слабшання підтримки Заходу

В українському суспільстві помітні ознаки невеликого, але зростаючого песимізму, пише The New York Times з посиланням на директора Київського міжнародного інституту соціології Антона Грушецького.

Так, у грудні 19% респондентів заявили, що готові піти на поступки Росії, щоб покласти край нинішньому конфлікту, хоча в травні про це заявляли лише 10% опитаних. За словами Грушецького, цей песимізм безпосередньо пов’язаний з ослабленням підтримки Києва з боку Заходу.

“Коли вони бачать цю недостатню підтримку і ці політичні проблеми в Сполучених Штатах, у західноєвропейських державах, вони стають дедалі більш пригніченими і песимістичними”, – заявив він.

Видання поспілкувалося з двома такими песимістками – літніми мешканками Харкова Раїсою та Світланою. Вони розкритикували українське керівництво за те, що те накликало на них нинішній конфлікт.

“Я сподіваюся, що вони позбудуться амбіцій і почнуть переговори, – сказала Світлана, додавши, що Зеленському доведеться поступитися територією. – Він не може перемогти”.

При цьому жінки, як зазначається в статті, не стали називати виданню свої прізвища, щоб уникнути звинувачень на свою адресу.

Песимізм уже відчувається і в армійських лавах, де командири скаржаться на брак боєприпасів і живої сили, оскільки в армію надходить усе менше людей. Українські військові при цьому скаржаться на те, що коли вони у формі заходять у кафе або ресторан, люди відвертаються або залишають приміщення, побоюючись, що солдати можуть виявитися представниками військкомату, які роздають повістки.

Біль і втрата, які відчуває кожен, очевидні через постійні похорони по всій країні і через розширення військових кладовищ.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ