АКТУАЛЬНО

Вчені створили міцні шовкові бинти для лікування хронічних захворювань

Вчені з Нанкінського технологічного університету в Китаї розробили штучний павутинний шовк, який обіцяє змінити підходи до лікування хронічних ран. За словами дослідників, нові шовкові бинти можуть використовуватися для виготовлення надміцних перев’язок, здатних суттєво покращити лікування пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Шовкові бинти, які легко піддаються прядінню завдяки технології 3D-друку, продемонстрували вражаючі результати в експериментах на мишах з дегенеративними захворюваннями суглобів та діабетичними ранами. Як показали дослідження, загоєння за допомогою нових матеріалів відбувалося значно швидше в порівнянні зі звичайними пов’язками.

“Нові шовкові пов’язки є біосумісними та біологічно розкладаються. Ми впевнені, що штучний павутинний шовк, створений за допомогою точної стратегії прядіння, відкриє шлях до розробки високоефективних розумних матеріалів нового покоління”, — зазначили вчені.

Варто зазначити, що павутиння для лікування ран використовували ще в Стародавньому Римі, однак його застосування в сучасній медицині обмежене через складність збору натурального павутинного шовку. На відміну від шовку з шовкопряда, збирання павутинного шовку пов’язане з ризиками, зокрема й бактеріального забруднення.

Професор з Орхуського університету Тріне Більде зауважив, що павутинний шовк завжди викликав захоплення завдяки своїй унікальній природі. “Це один з тих міфів, які стали “усталеними” завдяки “вірі”, а не емоційній підтримці”, — підкреслив він.

Сучасні технології 3D-друку відкривають нові можливості для масового виробництва штучного павутинного шовку. Вчені повідомили про ефективну стратегію прядіння, яка дозволяє виробляти багатофункціональний матеріал у великих обсягах.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ