АКТУАЛЬНО

Верховна Рада зняла з розгляду законопроєкт про військову поліцію після суспільного резонансу

Минулого тижня у Верховній Раді ініціювали створення військової поліції в Україні, яка мала б законне право на розшук та затримання військовослужбовців і ухилянтів. Проте 5 червня, після суспільного розголосу, законопроєкт зняли з розгляду.

Військова поліція, за задумом законопроєкту, мала стати новою правоохоронною структурою. Варто зазначити, що наразі в Україні вже функціонує Військова служба правопорядку в ЗСУ. Міністерство оборони підтримувало цей законопроєкт і напередодні голосування закликало Раду його ухвалити, наголошуючи на його важливості для створення системи військової юстиції.

Права та обов’язки військової поліції

Законопроєкт передбачав, що військова поліція зможе тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів, проводити поверхневі перевірки транспортних засобів і документів водіїв. Під час воєнного або надзвичайного стану вона брала б участь у боротьбі з ворожими диверсійно-розвідувальними групами, охороні військових об’єктів, відновленні та підтриманні порядку у військових частинах, та забезпеченні особливого режиму в’їзду і виїзду.

Також військова поліція мала б право перевіряти документи у військовослужбовців, військовозобов’язаних і резервістів, затримувати їх під час зборів і викликати для надання пояснень у справах, що перебувають у її провадженні.

Скандальні норми законопроєкту

Суспільний резонанс викликали положення про право військової поліції проникати до житла, якщо це необхідно для встановлення правопорядку, та затримувати осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів. Також обговорювалося положення про можливість співпраці з цивільними на договірних засадах, з матеріальним та моральним заохоченням за надання допомоги у виявленні та припиненні кримінальних правопорушень.

Реакція юристів і причини зняття законопроєкту

Адвокат Катерина Аніщенко зазначила, що військова поліція мала б право розшукувати військовозобов’язаних, які не оновили свої облікові дані або були оголошені в розшук. Вона також звернула увагу на спірну норму про заохочення цивільних до співпраці.

5 червня Верховна Рада зняла з розгляду законопроєкти №6569-д і 6570-д про створення військової поліції. Народний депутат Ярослав Железняк повідомив, що 278 депутатів проголосували за це рішення. Він зазначив, що парламентарі повернуться до розгляду законопроєктів після проведення додаткових консультацій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ