АКТУАЛЬНО

Відсутність регулювання криптовалют сприяє корупції в Україні – Кущ

Економіст Олексій Кущ висловив думку, що Україні вигідно тримати ринок криптовалют поза законом, оскільки це дозволяє контролювати та монополізувати ринок, створюючи перешкоди для конкурентів і можливість уникати прозорих фінансових перевірок.

Кому вигідно, щоб обіг криптовалют в Україні був поза законом і які наслідки це матиме?
Минулого тижня Національний банк України (НБУ) опублікував проект Положення, яке, на перший погляд, має на меті врегулювати безліцензійну діяльність у сфері фінансових і платіжних послуг. Однак детальніший аналіз документа вказує на потенційні проблеми, які випливають через відсутність чіткої стратегії з регулювання криптовалют і віртуальних активів в Україні.

Положення та його непрозорість

Національний банк стверджує, що нове Положення має на меті ідентифікувати і врегулювати безліцензійну діяльність на ринку небанківських фінансових послуг та платіжного ринку. Але чи дійсно це так? Як виявилось, це Положення, яке намагається регулювати діяльність у сфері криптовалют, є контроверсійним через свою відсутність конкретики та реальної можливості застосування.

Про що йдеться?

НБУ прагне взяти під контроль безліцензійну діяльність, навіть у випадках, коли відповідна ліцензія взагалі не існує в українському законодавстві, як це відбувається з криптовалютами. Закон України “Про віртуальні активи” досі не набув чинності, і ринок криптовалют в Україні, який вже посідає п’яте місце у світі за розміром, залишається неконтрольованим. А значить – створює поле для “ручного” регулювання діяльності його учасників.

Європейський досвід і українські реалії

В той час як Європейський Союз впроваджує MiCA (Market in Crypto-Assets Regulation), що регулює ринок криптовалют і забезпечує захист споживачів, Україна досі не вирішила цю проблему. Підозрюю, що хтось у вищих ешелонах влади зацікавлений у такому стані справ. Тому на фоні інших крипторинків ми виглядаємо як дике плем’я, у той час як найближчі сусіди – країни ЄС стали прикладом прозорого і адекватного регулювання, що дозволяє ринку розвиватися і приносити доходи до бюджету.

В Україні ж через відсутність чіткої законодавчої бази ринок криптовалют змушений функціонувати в умовах правової невизначеності. Законодавчі ініціативи, такі як нові закони про цифрові речі і послуги, хоч і вводять певний порядок, але не забезпечують належного захисту споживачів і не врегульовують питання обігу криптовалют.

На тлі зростання популярності криптовалют в Україні відзначається і значне поширення нелегальних фінансових операцій, зокрема з боку наркоторговців, які використовують криптовалюту без належних ліцензій. Це створює численні проблеми для фінансового регулювання і контролю, оскільки ці суб’єкти зазвичай здійснюють свою діяльність у тіньовому секторі економіки. Відсутність ліцензійного контролю дозволяє їм уникати офіційних перевірок і податкових зобов’язань, що підриває законність фінансових ринків і може спричинити значні фінансові ризики для інвесторів та споживачів.

Небезпека відсутності ясності

НБУ наразі має обмежені можливості впливати на діяльність суб’єктів ринку криптовалют, особливо якщо йдеться про іноземні компанії або ті, що не підлягають безпосередньому нагляду з боку Національного банку. Як зазначено в Положенні, НБУ має намір використовувати “професійне судження” для оцінки і класифікації діяльності гравців цього ринку. А це відкриває можливості для зловживань і корупції.

Також є питання щодо кваліфікації працівників НБУ, адже для ефективного регулювання криптовалют потрібно мати спеціалізовані знання і досвід, яких, на жаль, часто бракує у державних чиновників.

Професійне судження і його наслідки

Одна з найбільших проблем полягає в тому, що НБУ може використовувати своє професійне судження для визначення відповідності діяльності до певних видів послуг. Це створює ситуацію, де рішення про те, чи є діяльність законною, чи ні, може залежати від інтерпретації конкретного чиновника, що підвищує ризик зловживань.

Резюмуємо.

В нинішньому вигляді проєкт Положення має на меті придушити ринок криптовалютних активів в Україні або усунути “не своїх” гравців. Положення не відповідає законодавству ЄС і може спричинити вихід європейських компаній з українського ринку, посваривши нас із партнерами. Також документ містить заздалегідь неефективні механізми контролю, які неминуче призведуть до зловживання регулятором своїми повноваженнями, посилять корупцію та незаконне збагачення в НБУ.

Лякає те, що органом досудового розслідування щодо неправомірного випуску або використання електронних грошей визначене Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке неодноразово скомпрометувало себе упередженим ставленням до бізнесу.

Хіба до цього має прагнути країна, яка стоїть на порозі ЄС? На мою думку, впроваджувати таке Положення вкрай небезпечно і неприпустимо. У будь-якого нормативного документу є автор-ініціатор. Цікаво, хто ж ініціатор цього Положення та який його приватний інтерес на ринку крипти в Україні?

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ