АКТУАЛЬНО

Військові витрати Росії стимулюють ВВП

Незважаючи на жорсткі санкції, запроваджені проти Росії через її агресію проти України, економіка країни демонструє несподіване зростання. За даними The Economist, витрати на військові потреби та оборону стимулюють економічний розвиток, що призводить до підвищення внутрішнього валового продукту (ВВП).

Очікується, що цього року російський ВВП зросте більш ніж на 3% у реальному вираженні, що швидше, ніж у 95% більш заможних країн.

“Економіка прискорюється. Безробіття близьке до рекордно низького рівня, у рубля все добре. Щоправда, інфляція надто висока – у червні ціни зросли на 8,6% у річному обчисленні, що значно вище за цільовий показник центрального банку в 4%, але зі зростанням грошових доходів на 14% у річному обчисленні купівельна спроможність росіян швидко зростає”, – ідеться в статті.

Для тих, хто скептично ставиться до офіційної статистики РФ, видання наводить дані незалежної соціологічної компанії “Левада-центр”, які фіксують зростання споживчих настроїв у Росії.

“Тільки один раз за останні три десятиліття настрої були кращими. Впевненість росіян у власному фінансовому становищі, згідно з офіційними даними, нещодавно підскочила до рекордно високого рівня. Вони більш схильні робити великі покупки, такі як машина або диван, а ресторани переповнені. Минулого року росіяни імпортували на 18% більше коньяку, ніж 2019 року, за нашою оцінкою, при цьому на 80% збільшився імпорт ігристого вина. Сбербанк, найбільша фінансова установа Росії, зазначає, що в червні загальні споживчі витрати зросли на 20% у річному обчисленні в номінальному вираженні”, – ідеться в статті.

Останні дані “різко контрастують з 2010-ми роками, коли обсяг виробництва і доходів зростали повільно або взагалі не зростали”.

Причому це не пов’язано зі зростанням експорту вуглеводнів, який у доларовому вираженні рік від року падає. Видання називає дві причини зростання. Перша – високі держвидатки, зокрема на соціальні виплати військовим. Друга – високі відсоткові ставки, які приваблюють інвесторів із “дружніх країн” і знижують ціну на імпорт. Одночасно російський уряд захистив реальний сектор економіки від “жорсткої” грошово-кредитної політики.

При цьому прогнози видання робить негативні.

“За поточних ставок фінансові резерви Росії будуть вичерпані приблизно через п’ять років; тим часом уряд зіткнеться з високими витратами на запозичення. Але наразі пан Путін має перемогти у війні. І вечірка триває”, – пише The Economist.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ