АКТУАЛЬНО

Візит Сі Цзіньпіна до Європи: Розбіжності часів холодної війни відроджуються

Останній візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Європи відкрив нові розбіжності та напруження, які нагадують про часи холодної війни, стверджує Bloomberg.

Крім можливості зробити кілька фото і скуштувати місцеві делікатеси, Сі Цзіньпін мало що здобув – або віддав – за два дні свого перебування у Франції з президентом Еммануелем Макроном. Однак візит лідера Китаю до Східної Європи виявився помітно продуктивнішим, дозволивши йому додати Сербію до списку країн, що підтримують його бачення світового порядку, і вплинути на дедалі напруженіші відносини між Угорщиною та Європейським союзом.

Як пише Bloomberg, хоча Сі Цзіньпін закликав уникати “нової холодної війни”, його дипломатія відродила розбіжності попередньої, налаштувавши схід Європи проти заходу.

Під час китайсько-французького саміту в Парижі Сі Цзіньпін і Макрон підписали 18 угод, проте загалом переговори між лідерами відзначилися розбіжностями з питань торгівлі. Макрон також розраховував, що, встановивши тісніші особисті стосунки, він зможе переконати китайського лідера вплинути на президента Росії Володимира Путіна і війну в Україні, але Сі Цзіньпін, як повідомляють, не змінив свою позицію.

І навпаки, візити Сі Цзіньпіна до Сербії та Угорщини були просякнуті довірою і співпрацею. У Будапешті лідер Китаю оголосив про низку нових інвестицій і назвав Угорщину за прем’єр-міністра Віктора Орбана моделлю того, як могли б виглядати відносини Брюсселя з Пекіном. У Белграді Сі Цзіньпін і президент Олександр Вучич у середу підписали спільну заяву про побудову китайсько-сербського співтовариства єдиної долі, внаслідок чого Сербія першою серед країн Європи приєдналася до зусиль Китаю зі створення коаліції, що кидає виклик світовому порядку на чолі зі США.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ