АКТУАЛЬНО

Вперше в США застосовано страту з використанням чистого азоту

25 січня в штаті Алабама, США, відбулася історична подія – вперше було використано газоподібний азот для страти засудженого. Цей метод представляє собою альтернативу смертельним ін’єкціям і вважається простішим.

Кеннет Сміт, 58 років, був страчений у місті Етмор за вбивство 45-річної жінки в 1988 році. Вбивство було скоєне за замовленням чоловіка-священика для отримання страховки та розрахунку з боргами. Засуджений та його захист намагалися перешкодити страті, але їх клопотання було відхилено судом.

Метод страти газоподібним азотом передбачає, що засудженому дають дихати лише цією речовиною, позбавляючи його доступу до кисню. Цей метод, дозволений в Алабамі, Оклахомі та Міссісіпі, раніше не використовувався. Алабама вперше дозволила його використання в 2018 році через нестачу препаратів для смертельних ін’єкцій. Прихильники нового методу стверджують, що він є безболісним.

Повідомляється, що американська влада вирішила використовувати цей метод через фізіологічні особливості засудженого. У листопаді 2022 року проведено спробу використати звичайну смертельну ін’єкцію, але не вдалося знайти відповідну вену для голки.

Страта розпочалася о 7:53 вечора за місцевим часом, а Кеннет Сміт був оголошений мертвим о 20:25. Експерти ООН та адвокати засудженого висловлювали обурення, намагаючись запобігти використанню цього методу. Вони вважають його ризикованим, експериментальним і можливою причиною тяжкої смерті або навіть несмертельних травм.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ