АКТУАЛЬНО

Вибори в Нідерландах: хто може замінити Марка Рютте

АМСТЕРДАМ, СЕРЕДА, 22 ЛИСТОПАДА 2023

Парламентські вибори, що стартували сьогодні в Нідерландах, обіцяють визначити нового прем’єр-міністра після 13 років урядування Марка Рютте. За даними РБК-Україна, виборці оберуть кандидата, який очолить країну вперше з 2010 року.

За даними соціальних опитувань, лідерство поділилося між праволіберальною Народною партією за свободу і демократію (VVD), довгий час очолюваною Рютте, та коаліцією “Ліво-зелених” і лейбористів (GroenLinks-PvdA) під керівництвом колишнього віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса. Також серед лідерів – ультраправа “Партія свободи” (PVV) Герта Вілдерса.

Зазначається, що більшість нідерландців ще не визначилися з вибором, що може вказувати на потенційні переговори щодо створення коаліційного уряду.

Марк Рютте, який може зацікавитися посадою генсека НАТО після відходу Єнса Столтенберга, раніше висловив свою зацікавленість у цьому питанні. Інші кандидати, такі як прем’єрка Естонії Кая Каллас і міністр закордонних справ Латвії Крішьяніс Каріньш, також висловили бажання зайняти посаду генерального секретаря НАТО.

Високий рівень невизначеності визначатиме подальшу політичну динаміку, оскільки вибори стають ключовою точкою в історії політичного ландшафту Нідерландів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ