АКТУАЛЬНО

Японія легалізує експорт майбутніх винищувачів за новими правилами

У вівторок уряд Японії прийняв рішення з пом’якшення суворих національних правил щодо продажу озброєння до третіх країн. Це відкриває шлях для експорту винищувачів наступного покоління, спільно розроблених з Великою Британією та Італією.

Кабінет прем’єр-міністра Фуміо Кішіди затвердив оновлені керівні принципи передачі оборонного обладнання та технологій після згоди його правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДП) та її коаліційного партнера, партії Комейто, щоб переглянути чинні правила експорту військової продукції.

Однією з ключових перешкод для реалізації тривідсоткового проєкту була згода Японії на продаж майбутніх винищувачів на світовому ринку. Проте затверджені правила передбачають обмеження: експорт винищувачів буде дозволено лише в країни, які планують їх розробити до 2035 року і не беруть участі в бойових діях. Крім того, потенційні покупці мають обмежуватися країнами, з якими Японія має угоди про передачу оборонного обладнання, що налічується лише 15 країн, включаючи Сполучені Штати.

Ці обмеження встановлені для заспокоєння партії Комейто та забезпечення згоди на перегляд правил експорту військової продукції. Японія залишається відданою своїй пацифістській філософії, і кожен майбутній продаж потребуватиме окремого розгляду та схвалення урядом.

Наразі роботи над розробкою винищувача знаходяться на етапі проєктування, а три країни планують розробити специфікації та вимоги до продуктивності протягом наступних п’яти років.

У зв’язку зі зростанням військового впливу Китаю в Індійсько-Тихоокеанському регіоні, ця програма стане для Японії першою спільною угодою з розробки озброєння, крім угоди зі Сполученими Штатами.

В грудні Японія вже переглянула правила експорту зброї і дозволила відправляти зброю вітчизняного виробництва за іноземною ліцензією в країну, де знаходиться ліцензіар.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ