АКТУАЛЬНО

ЄС побоюється наслідків конфіскації доходів від російських активів для платників податків

У Європейському Союзі зростають побоювання щодо можливих негативних наслідків для платників податків у разі конфіскації доходів від російських активів. Високопосадовці ЄС попереджають, що такі дії можуть мати непередбачувані економічні та юридичні наслідки, які вплинуть на громадян країн-членів.

Йдеться про американський план щодо виділення 50-мільярдного кредиту Україні – під заставу цих доходів. Про те, що це основний обговорюваний зараз варіант серед країн «Великої сімки», підтвердила глава мінфіну США Джанет Єллен.

Але в Європі побоюються, що згода на пропозицію США принесе Вашингтону «піар-перемогу», а всі витрати в підсумку понесуть європейські країни. Оскільки повертати кредит американцям тоді доведеться з бюджету країн ЄС.

Тому європейські чиновники хочуть розробити запасний план на випадок, якщо активи будуть повернуті Росії. Члени ЄС, що входять до G7 (Німеччина, Франція та Італія) зажадали від США гарантій, що їхні платники податків не «опиняться на гачку», якщо Україна не зможе обслуговувати свій борг після закінчення військових дій.

Міністр фінансів Італії на зустрічі G7 вказав на «серйозні технічні та юридичні проблеми» під час укладення цієї угоди. Міністр фінансів Німеччини також закликав оцінити економічні та правові наслідки і зазначив, що «занадто рано говорити конкретно» про те, як саме активи можна задіяти для підтримки України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ