АКТУАЛЬНО

ЄС вирішила передати Україні 4,2 мільярда євро

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про надання Україні першого платежу в розмірі майже 4,2 мільярда євро в рамках фінансового інструменту Ukraine Facility. Це рішення підтверджує, що Україна виконала необхідні умови та реформи, які були передбачені в плані для отримання цієї фінансової підтримки.

Вимоги і реформи

Як повідомляється на сайті Ради ЄС, Україна здійснила ряд реформ у ключових сферах, що стали основою для отримання допомоги. Серед важливих аспектів:

  • Управління державними фінансами: Вдосконалення процесів і контролю за державними витратами.
  • Управління державними підприємствами: Підвищення ефективності та прозорості у діяльності державних компаній.
  • Бізнес-середовище: Створення сприятливіших умов для ведення бізнесу та інвестицій.
  • Енергетика та розмінування: Реформи у цих сферах для забезпечення енергетичної безпеки та безпеки територій.

Вплив на бюджет та соціальні видатки

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що очікується отримання траншу пізніше в серпні. Міністерство фінансів зазначило, що ці кошти будуть спрямовані на «першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету».

Міністр фінансів Сергій Марченко підкреслив, що міжнародна допомога має вирішальне значення для забезпечення бюджетної ліквідності та підтримки макрофінансової стабільності в умовах невизначеності.

Інші джерела фінансування

Окрім фінансової допомоги від ЄС, Україна вже отримала безповоротний грант від США у розмірі 3,9 мільярда доларів. Ці кошти будуть використані для зарплат вчителям, медикам, рятувальникам та на соціальну допомогу.

Варто також зазначити, що триває робота над отриманням ще 4 мільярдів євро допомоги від Євросоюзу у серпні. Президент України Володимир Зеленський очікує на реалізацію проекту з використання конфіскованих російських активів на суму 50 мільярдів доларів на користь України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ