АКТУАЛЬНО

Кризи, які можуть загостритися у 2024 році

Можна погодитися, що це був похмурий рік. В Україні жорсткий контрнаступ проти вторгнення Росії зайшов у глухий кут. На Близькому Сході багаторічний конфлікт переріс у безпрецедентну війну високої інтенсивності в секторі Газа. Основна частина жителів території була вигнана зі своїх домівок, близько 20 000 палестинців були вбиті за лічені тижні, а чверть населення Гази «голодує», згідно з даними Організації Об’єднаних Націй, яка попередила в четвер, що ризик голоду на цій території «зростає з кожним днем».

“Гірше не стає”, – сказав журналістам Аріф Хусейн, головний економіст Всесвітньої продовольчої програми ООН. “Я ніколи не бачив чогось такого масштабу, як це відбувається в Газі. І з такою швидкістю».

У той час як ці дві війни поглинали увагу основних світових новинних агентств (і цього щоденного інформаційного бюлетеня) протягом більшої частини 2023 року, інші кризи тліли далі. У Судані та М’янмі руйнівні громадянські війни, позначені безліччю звірств і повідомлень про воєнні злочини, руйнують і без того дисфункціональні держави та провокують гуманітарні кризи, що наростають по спіралі. На широкій смузі Африка на південь від Сахари регіон сколихнули перевороти і захоплення влади. Соціальна нестабільність та постпандемічний економічний тиск сприяли сплеску міграції в усьому світі.

2023 рік, ймовірно, буде найспекотнішим роком за всю історію спостережень, коли хвилі спеки накриють усі континенти, що супроводжуватиметься іншими екстремальними кульмінаційними подіями. Посухи і повені були більш гострими — найбільш шокуючий момент настав, мабуть, у вересні, коли сильні дощі призвели до руйнування дамб і раптових повеней, які забрали життя понад 11 000 людей на північному сході Лівії. “Ця катастрофа має міфічні масштаби”, – сказав представник охорони здоров’я Лівії.

Перед лицем такого лиха можна було б сподіватися, що новий рік принесе кращі новини. Але у 2024 році багато чого може піти не так, і багато криз, які погіршаться. Війна в Газі наближається до небезпечного переломного моменту. У той час як ізраїльські офіційні особи обіцяють тривалу кампанію, нинішні бойові дії штовхають 2,2 мільйона жителів Гази на межу прірви. Ця територія є найбільш смертоносним місцем у світі для цивільної людини. До 7 жовтня, коли угруповання бойовиків ХАМАС завдало удару по півдню Ізраїлю, 80 відсотків населення Гази потребувало гуманітарної допомоги. Зараз усі це роблять, і ледве цівка того, що потрібно, потрапляє на обложену територію. Гуманітарні організації та безліч світових лідерів закликають до припинення вогню та збільшення кількості гуманітарної допомоги в Газі. Але якщо не припинити бойові дії, війна може сколихнути регіон, втягнувши антиізраїльські угруповання, що базуються в Лівані та Сирії, і породивши безпрецедентний потік палестинських біженців до Єгипту.

У своєму щорічному «надзвичайному списку спостереження», опублікованому цього місяця, Міжнародний комітет порятунку оцінив конфлікт в Ізраїлі та на окупованих палестинських територіях як другу найбільш кричущу кризу у 2024 році. Першою була менш обговорювана громадянська війна в Судані, де вісім місяців боїв між військовими країни та воєнізованими Силами швидкої підтримки призвели до того, що більше половини країни потребують гуманітарної допомоги та змусили близько 6 мільйонів людей покинути свої домівки. Близько 19 мільйонів дітей не мають освіти, оскільки конфлікт призвів до закриття тисяч шкіл.

“Судан став найбільшою у світі кризою переміщення”, – сказав у звіті Ельшафі Мохамед Ахмед з IRC. «Можливість доставляти допомогу ускладнюється відсутністю гуманітарного доступу та коштів. Етнічна, племінна та регіональна поляризація нинішньої війни ще більше загрожує обмеженому доступу, доступному на даний момент».

Африка є домом для основної маси інших потенційних гарячих точок, як зазначено IRC. Три країни «поясу перевороту» в Західній Африці — очолювані хунтою держави Буркіна-Фасо, Малі та Нігер — усі вони потрапили до рейтингу. Армія Буркінабе зазнає невдачі перед обличчям сплеску ісламістської войовничості, коли угруповання-зрадники контролюють більше половини країни. У Малі та Нігері, де спостерігається подібна динаміка, зростаюча відсутність продовольчої безпеки та вичерпання іноземної допомоги штовхають мільйони людей у ще більшу небезпеку.

На 10 країн зі списку спостереження IRC припадає 86 відсотків усіх людей, які потребують гуманітарної допомоги в усьому світі. За політичною нестабільністю, що поглинає ці суспільства, ховається привид потепління планети, оскільки посухи та інші кліматичні потрясіння впливають на деякі з найбільш вразливих спільнот світу. «Те, що колись було окремими колами кризи, тепер є діаграмою Венна з перетином, що розширюється», — написав президент IRC Девід Мілібенд. «Три десятиліття тому 44% конфліктів відбувалися в кліматично вразливих державах. Зараз цей показник становить 67%».

Адміністрація Байдена найуспішніше тримала лінію у зміцненні підтримки Заходом опору України російській агресії. Але його можливості для дій будуть обмежені в рік виборів, що викликають розбіжності, і навіть здатність Вашингтона фінансувати Київ під сумнівом, не кажучи вже про його здатність обійти безліч криз в інших місцях, від Сомалі до Афганістану та Гаїті, де домінують банди, балансуючи на межі розпаду держави.

В Азії вибори на Тайвані можуть ознаменуватися новими провокаціями з боку Китаю в той час, коли адміністрація Байдена намагається внести певну стабільність у свої відносини з Пекіном. Але найбільша пожежа може статися в М’янмі, де правляча хунта оговтується від наступу, розпочатого коаліцією повстанських ополченців, і бачить зростаюче дезертирство у своїх лавах.

Однак нинішня траєкторія «не вказує на короткостроковий крах режиму на полі бою, за відсутності непередбачуваних подій», зазначив Морган Майклс, науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень. «Натомість М’янма рухається до нової фази конфлікту, позначеної ослабленим, але все ще небезпечним режимом, більш інтенсивним насильством і більшою невизначеністю».

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ