АКТУАЛЬНО

ЄС засуджує насильство в Газі і закликає до єдиної зовнішньої політики

Лідери ЄС одноголосно засудили жорстокість вбивства, скоєного ХАМАСом 7 жовтня, але виявили відносно слабку реакцію на агресивні заяви високопосадових ізраїльських політиків. Європа мусить об’єднатися і сформувати єдину зовнішню політику з пріоритетом на припинення насильства в Газі. Це необхідно для тисяч жителів Гази, для політичного майбутнього Ізраїлю та Палестини, і, нарешті, для самої Європи. Після того, як головний прокурор Міжнародного кримінального суду запросив ордери на арешт високопосадових лідерів Ізраїлю і ХАМАСу, стало очевидним, що потрібна узгоджена європейська зовнішня політика.

“ЄС грає в небезпечну гру, тримаючи 27 в основному неефективних зовнішніх політик замість того, щоб мати єдиний голос. Це стосується і фундаментального питання визнання палестинської держави, яке здається логічним кроком на шляху до вирішення проблеми двох держав, але його підтримують далеко не всі країни ЄС”, — вказує Politico.

Засвідчення війни в Україні та в Секторі Гази роз’єднує європейське суспільство. І вже зараз можна помітити перші ознаки цього розколу.

Зростає напруженість у громадах, які відчувають, що мають свою частку в конфлікті. Також спостерігається збільшення антисемітизму та ісламофобії. Євреїв у Європі часто пов’язують з діями ізраїльського уряду, а громадян арабського походження постійно змушують висловлювати засудження ХАМАСу, якби вони були його прибічниками через національну приналежність. Це призводить до заглушення голосів миру, а ультраправі групи ставлять мирних протестувальників на один рівень з прихильниками ХАМАСу.

Лідери ЄС рішуче засудили жорстокість вбивства, вчиненого ХАМАСом 7 жовтня, але відповідь на агресивні заяви високопосадових ізраїльських політиків була відносно м’яка. Бездіяльність лише призвела до збільшення кількості бомбардувань цивільних об’єктів в Газі, голоду і припинення поставок допомоги.

Це може змінитися, якщо Європа збере волю. Шляхом повернення до основних принципів, вона може покращити свою репутацію. Важливо посилатися на міжнародне право, щоб захистити право Ізраїлю на самозахист від нападів ХАМАСу 7 жовтня. Також Європі слід підтримувати міжнародне право, коли мова йде про захист життя та права самовизначення палестинців.

Раніше було повідомлено, що три європейські країни — Ірландія, Іспанія та Норвегія — офіційно визнали незалежність Палестини як суверенної та незалежної держави.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ