АКТУАЛЬНО

ЄС затвердив новий Шенгенський прикордонний кодекс для підвищення безпеки і контролю

Рада ЄС у п’ятницю остаточно затвердила новий Шенгенський прикордонний кодекс – зведення правил Євросоюзу, що регулюють управління внутрішніми і зовнішніми кордонами та прикордонний контроль осіб.

“Подорож Шенгенською зоною без контролю на кордонах – це одне з головних досягнень ЄС. Сьогоднішнім голосуванням ми надали державам-членам необхідні інструменти, щоб зберегти такі переміщення без кордонів усередині Шенгенського простору, забезпечуючи водночас безпеку зовнішніх кордонів, борючись із нелегальною міграцією та ризиками для громадської охорони здоров’я”, – заявила міністерка внутрішніх справ Бельгії Аннеліс Верлінден, яка головує в Раді ЄС.

Затверджений регламент надає можливість ухвалення “загальноєвропейських заходів, які обмежують доступ громадян третіх країн до Євросоюзу в разі великомасштабної надзвичайної ситуації в галузі суспільної охорони здоров’я”. Також він запроваджує процедури для боротьби проти вторинного переміщення мігрантів та вирішення ситуацій, коли мігрантів використовують у політичних цілях.

Документ містить пояснення щодо можливого тимчасового запровадження контролю на внутрішніх кордонах, гарантуючи, що такі заходи залишаться крайнім рішенням у разі серйозної загрози державній політиці або внутрішній безпеці. У таких випадках держави ЄС повинні будуть оцінити необхідність і відповідність цього рішення, а також розглянути інші можливі засоби досягнення цілей.

Переглянутий кодекс встановлює максимальну тривалість контролю на внутрішніх кордонах – максимум два роки. У виняткових ситуаціях цей контроль може бути двічі подовжений ще на 6 місяців з можливістю продовження на один рік.

Ця постанова Ради ЄС набуває чинності на двадцятий день після її опублікування в “Офіційному журналі” Європейського Союзу і буде безпосередньо застосовуватися в країнах ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ