АКТУАЛЬНО

Європейський Союз розглядає можливість створення власних збройних сил

Створення власної армії має надати Євросоюзу готовність до забезпечення миру, контролю та стримування, а також швидкого і спільного реагування на події. Віце-прем’єр-міністр закордонних справ Італії, Антоніо Таяні, вважає необхідним створити власні збройні сили для здійснення ролі миротворців і запобігання конфліктам.

“Якщо ми прагнемо виступати як миротворці в світі, ми повинні мати власні європейські збройні сили. Це є ключовою умовою для успішної європейської зовнішньої політики”, – зазначив він.

За словами глави МЗС, в умовах наявності таких великих світових гравців, як США, Китай, Індія та Росія, які мають величезний вплив від Близького Сходу до Індо-Тихоокеанського регіону, лише Євросоюз може ефективно захищати своїх громадян від криз.

Таяні додав, що ЄС, складений з 27 країн, повинен реорганізувати своє керівництво та об’єднати його під єдиним президентом, відмовившись від поточної структури з головою Європейської ради та головою Європейської комісії.

Раніше вже обговорювалася можливість створення спільної армії в ЄС, ініційована главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем у 2021 році, який підтримав ідею створення сил швидкого реагування на території Євросоюзу.

Неабиякою військовою потужністю в ЄС можуть похизуватися Німеччина, Франція та Італія, де кількість військовослужбовців перевищує 200 тисяч осіб у кожній країні, за якими слідують Польща та Іспанія.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ