АКТУАЛЬНО

З неділі у ЄС стартують нові правила, які криміналізують порушення санкцій

З 19 травня вступають в силу нові правила ЄС, які ставлять під кримінальну відповідальність за порушення санкцій Євросоюзу.

Зміни до законодавства ЄС узгоджують відповідальність за порушення санкцій і передбачають розслідування та притягнення до відповідальності у всіх країнах-членах. Оновлення включають перелік кримінальних правопорушень, таких як незамороження активів, порушення заборони на в’їзд чи постачання зброї або інших товарів та послуг, які під санкціями, переказ коштів третім сторонам, які мали б бути заморожені, а також надання неправдивої інформації з метою уникнення замороження активів.

Ці правила встановлюють спільні стандарти покарання для фізичних та юридичних осіб у всіх країнах-членах з метою усунення юридичних прогалин та зміцнення стримувального ефекту. Також передбачено посилення правил щодо замороження та компенсації активів під санкціями та підвищення координації між відповідними органами всередині країн-членів та між ними.

Ці зміни були прийняті у квітні 2024 року, і країни-члени мають впровадити їх до національного законодавства до 20 травня 2025 року.

Нагадаємо, що в Євросоюзі розпочато обговорення 14-го пакета санкцій проти Росії у зв’язку зі збройною агресією проти України. Франція та Нідерланди висунули ідею санкцій проти фінансових установ по всьому світу, які допомагають Росії здійснювати фінансові операції для оплати товарів, компонентів чи технологій, що використовуються в військово-промисловому комплексі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ