АКТУАЛЬНО

Захід наближає Третю світову війну

У своїй статті для британської газети The Telegraph близькосхідний аналітик Джейк Уолліс Сімонс закликав західних лідерів переглянути свою політику умиротворення агресорів, попереджаючи, що така стратегія лише наближає світ до можливого конфлікту світового масштабу.

Сімонс висловив обурення через недавні заклики Білого дому до деескалації конфлікту між Ізраїлем і Іраном після ліквідації лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії. Президент США Джо Байден заявив, що вбивство Ханії не підвищило безпеку Ізраїлю. Однак Сімонс стверджує, що такі заклики до зменшення напруженості лише допомагають агресорам, адже умиротворення не є ефективним способом уникнути конфлікту.

“Справжнісінька божевільна людина хотіла б війни, але протягом тисячоліть ми знали, що умиротворення — це не шлях до миру. У Західному світі чомусь забули, що якщо ти ухиляєшся від конфлікту, він рано чи пізно прийде до тебе на умовах ворога”, – пише він.

Сімонс критикує Захід за те, що, незважаючи на свою військову перевагу, він втратив моральний компас і бойову готовність. Захід підтримує право Ізраїлю на самооборону, але, коли Ізраїль відповідає на атаки, його звинувачують у розпалюванні війни або геноциді. “Для багатьох ізраїльтян заклики до “деескалації” виглядають як прохання підставити шию для ножа”, – зазначає аналітик.

Сімонс також висловив побоювання, що можливі відповіді Ірану на ліквідацію Ханії можуть стати “провісниками” глобального конфлікту, хоча ймовірніше це буде обмежений удар. Він нагадав про те, як спроби Ізраїлю вести стриману політику в минулому призвели до значних проблем, як, наприклад, вторгнення в Сектор Газа 7 жовтня минулого року.

“Нам слід нарешті прокинутися. Ніхто не бажає війни, але як реагувати, коли війна вже прагне прийти до тебе?” – резюмує Джейк Уолліс Сімонс.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ