АКТУАЛЬНО

ЦРУ в Україні підтримує 12 секретних баз на кордоні з Росією

Згідно з повідомленням The New York Times, Центральне розвідувальне управління США допомагає в Україні зберегти безпеку та стабільність за допомогою 12 секретних баз, розташованих вздовж кордону з Росією. Ці таємні пункти сприяють відслідковуванню дій російських збройних сил та збору важливої розвідувальної інформації, включаючи перехоплення розмов військових РФ.

За даними The New York Times, опитавши близько 200 нинішніх та колишніх чиновників українських, американських та європейських урядів, видання встановило, що ЦРУ співпрацює з Україною вже протягом понад десяти років. Ця співпраця перетворила Україну на одного з ключових розвідувальних партнерів США у контексті протистояння з Росією.

Згідно з журналістським розслідуванням, глава ЦРУ Вільям Бернс недавно здійснив свою десяту поїздку до України, підкреслюючи важливість партнерства між двома країнами. Уздовж російського кордону за останні вісім років було створено 12 підземних пунктів розвідувальної діяльності, з недавніми додатковими двома.

The New York Times розглядає успіхи українсько-американського партнерства, зокрема у розкритті причетності Росії до катастрофи літака Малайзійських авіаліній у 2014 році та виявленні російських агентів, що втручалися у вибори у США у 2016 році.

Згідно з інформацією The New York Times, у 2016 році ЦРУ розпочало тренування українського спецназу “Підрозділ 2245”, який займався захопленням російських безпілотників та засобів зв’язку для подальшого аналізу їх систем шифрування. Також було проведено навчання нового покоління українських шпигунів, які діяли у різних країнах з російською присутністю.

Згідно з The New York Times, деталі цього партнерства  ретельно охороняються як сувора таємниця, особливо з огляду на загострення ситуації з Росією та потенційні ризики для безпеки України.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ